Laorobotid venitavad end lõpuks ka Eestisse: Selveri Kulinaaria OÜ laiendab tootmist

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Laorobotite kasutussevõtt 2018 aasta lõpul Wuxi linnas olevas laos (Jiangsu provintsis, Hiinas) kus 700 roboti abil on kasvatatud efektiivsust 1,5 korda ning töödeldavate kaupade hulka 3 korda.
Laorobotite kasutussevõtt 2018 aasta lõpul Wuxi linnas olevas laos (Jiangsu provintsis, Hiinas) kus 700 roboti abil on kasvatatud efektiivsust 1,5 korda ning töödeldavate kaupade hulka 3 korda. Foto: Li Bo/imago/Xinhua

Eelmise aasta alguses teatas Amazon, et nende Ühendriikide ladudes liigutab kaupu ühtekokku üle 200 000 laoroboti. Amazon on asutanud koguni sedalaadi tehnoloogiat arendava ja pakkuva ettevõtte Amazon Robotics.

Tänaseks on suuremad laoettevõtted igal pool maailmas kaubakaste ja riiuleid liigutavaid ratastel sõidukeid nii arendanud, ehitanud kui ka aktiivselt kasutusele võtnud. Seda ka mitmes Aasia riigis, näiteks Hiinas, mille puhul eeldame justkui, et seal võiks tööjõudu piisavalt jaguda, aga võta näpust – abistavad masinad on vaat et igal pool. Eelmisel nädalal andis Tallinna Tehnikaülikool teada, et on koostöös Kulinaaria-nimelise ettevõttega jõudnud arendustegevusega niikaugele, et nende kaubaaluseid liigutav robot suudab tõsta ja teisaldada kuni 100 kg raskusi koormaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles