USA eemaldas Xiaomi mustast nimekirjast

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Xiaomi pood Pekingis.
Xiaomi pood Pekingis. Foto: GREG BAKER/AFP

USA kaitseministeerium eemaldab Hiina Xiaomi valitsuse mustast nimekirjast, mis tähistas Joe Bideni administratsiooni poolt märkimisväärset tagasipöördumist Donald Trumpi ühest viimasest hoobist Pekingi vastu enne tema ametist lahkumist.

Kohtutoimikus oli kirjas, et mõlemad pooled nõustuvad lahendama käimasolevad kohtuvaidlused ilma edasise vaidluseta, lõpetades riistvaraettevõtte ja Washingtoni vahelise põgusa ja vastuolulise tüli.

Xiaomi pressiesindaja ütles, et ettevõte jälgib viimaseid arenguid tähelepanelikult, ilma täpsustamata, kirjutab Reuters.

Ettevõtte aktsiad kerkisid Hongkongi börsil üle 6 protsendi pärast seda, kui uudised otsusest hakkasid levima. Ettevõtte aktsia hind on langenud umbes 20 protsenti sellest päevast jaanuaris, kui see kanti Trumpi administratsiooni viimastel päevadel musta nimekirja.

USA kaitseministeerium määras ettevõtte siduvaks Hiina sõjaväega ja kandis selle nimekirja, mis piiraks USA investeeringuid ettevõttesse. Sarnased piirangud kehtestati ka seitsmele teisele Hiina firmale.

Xiaomi ei võtnud antud otsust kergelt, esitades USA valitsuse vastu hagi, nimetades musta nimekirja paigutamist «ebaseaduslikuks ja põhiseadusega vastuolus olevaks» ning eitades igasuguseid sidemeid Hiina sõjaväega.

Märtsis blokeeris föderaalkohtunik ajutiselt musta nimekirja rakendamise, viidates USA valitsuse «sügavalt vigasele» protsessile selle keelustamisel.

Xiaomi oli üks suurema tähelepanu alla sattunud Hiina tehnoloogiaettevõtteid, mida ekspresident Donald Trump oli süüdistanud väidetavates sidemetes Hiina sõjaväega. Trump oli seadnud Pekingi tõusu vastu võitlemise oma valitsuse majandus- ja välispoliitika keskpunkti.

Xiaomi kohalik nutitelefonide konkurent Huawei pandi ka ekspordi musta nimekirja 2019. aastal ning neil keelati juurdepääs USA päritolu kriitilisele tehnoloogiale, mis mõjutas nende võimet kujundada oma kiipe ja komponente ehk nad olid sunnitud pöörduma erinevate tarnijate poole. Need meetmed omakorda sandistasid ettevõtte nutitelefoni osakonda.

Hiljem seadis USA kaitseministeerium sarnased piirangud Hiina Semiconductor Manufacturing International Corporationile ehk firmale, millel on tähtis roll Hiina riiklikul püüdlusel suurendada oma kodumaist kiibisektorit.

City University of Hong Kongi Hiina pooljuhtide sektorit jälgiv professor Doug Fuller ütleb, et Xiaomi võit oli Bideni administratsiooni jaoks «madalalt rippuv vili» nende püüdlustes parandada Trumpi Hiina poliitika liialdusi tema ametiaja lõpus.

«Ma arvan, et see on märk sellest, et Biden on natuke pehmem Hiinaga,» sõnas ta. «Xiaomi nimetamine Hiina sõjaväeettevõtteks oli alati naeruväärne. Õigustatud sõjaväeliste sidemetega või Xinjiangiga seotud ettevõtetega tegelemine on aga palju keerulisem ülesanne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles