Häkkerid on avastanud uue viisi, kuidas lunavararünnakutega veel rohkem raha teenida (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Keskmine makse häkkeritele on kasvanud 310 000 dollarini.
Keskmine makse häkkeritele on kasvanud 310 000 dollarini. Foto: SCANPIX

Küberturbefirma Check Point kirjutas oma blogis, et häkkerid enam ei nõua lunavararünnakutega raha ainult ettevõtetelt, vaid ka nende klientidelt ja kasutajatelt.

Lunavararünnakute puhul on häkkerite taktika seni olnud varastatud failide tagasimüümine ja kui ettevõte ei ole nõus maksma, siis ähvardatakse andmed internetti riputada. Nüüd on mõned ründajad lisanud sellele veel kolmanda kihi, millega üritatakse veel rohkem raha välja pressida.

Check Pointi andmetel mõjutavad lunavararünnakud iga nädal tuhandet organisatsiooni. Möödunud aastal läksid lunavararünnakud ettevõtetele üle maailma maksma 20 miljardit dollarit, mis on 75 protsenti rohkem kui 2019. aastal.

Eelmisel aastal lekitati enam kui tuhande ettevõtte andmed internetti, kuna nad keeldusid häkkeritele maksmast. Keskmine makse häkkeritele on kasvanud 310 000 dollarini.

Eelmise aasta lõpus tekkis uus trend, mis on tänavu jätkunud. Kurjategijad saadavad lunarahanõude lisaks organisatsioonile ka kõikidele klientidele, kasutajatele või kolmandatele osalistele, kellele andmete lekkimine võiks kahju teha.

Mullu oktoobris murdsid häkkerid sisse Soome psühhoteraapia erakeskuse Vastaamo andmebaasi. Nad nõudsid raha kliinikult ja saatsid e-kirjad ka patsientidele ning nõudsid väiksemaid summasid. Vastaamo oli sunnitud lõpuks pankroti välja kuulutama ja tegevuse lõpetama.

Häkkerite rühmitus REvil teatas veebruaris, et hakkab rünnakuid laiendama ning sihikule võetakse ka ohvrite äripartnerid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles