Miks on Google Earthis ainult hägused satelliidifotod Gaza piirkonnast? (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Google Earthi pilt Gaza piirkonnast
Google Earthi pilt Gaza piirkonnast Foto: Google Earth

Suur osa Google Earthi satelliidifotodest nii Iisraeli kui Gaza piirkonnast on madala kvaliteediga ja hägused.

Avalikelt satelliidipiltidelt Gaza piirkonnast on peaaegu võimatu näha tänavatel sõitvaid autosid, samas kui Põhja-Korea pealinnast Pyongyangist on saadavad oluliselt selgemad fotod. Põhjus peitub USA seaduses, vahendab BBC.

Google Earthi pilt Pyongyangist
Google Earthi pilt Pyongyangist Foto: Google Earth

«Kõige värskemad Google Earthi pildid pärinevad 2016. aastast ja need on rämps. Ma suumisin sisse suvalisele Süüria maapiirkonnale ja sellest on 20+ värskemat ja kõrgema kvaliteediga fotot,» säutsus Bellingcati ajakirjanik Aric Toler Twitteris.

Kuni eelmise aastani piiras USA seda, millise kvaliteediga satelliidifotosid erafirmad võisid avaldada. Selle taga on 1997. aastal jõustunud seadus, mis puudutab Iisraeli julgeolekuküsimust. Kuigi see puudutab ainult Iisraeli, siis laienesid piirangud ka Palestiina territooriumitele.

Seaduse kohaselt pidi piltide kvaliteet olema selline, et autod oleks vaevu näha, aga mitte midagi nendest väiksemat poleks.

«Me tahame, et pildid meist oleks võimalikult madala kvaliteediga,» ütles mullu Amnon Harari, kes on Iisraeli kaitseministeeriumi kosmoseprogrammi juht.

Kui sõjaväebaaside hägustamine on tavaline, siis 1997. aastal jõustunud seadus oli ainus, mis seadis piirangud nii suurele maa-alale. Eelmisel aastal aga seadusest loobuti ja nüüd võivad erafirmad pakkuda kõrgema kvaliteediga fotosid.

Apple kommenteeris, et kavatseb varsti oma kaardirakendusse lisada kõrgema kvaliteediga pildid. Google teatas, et praegu pole konkreetseid plaane Gaza piirkonna satelliidifotode uuendamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles