Väänatud sõnad ja faktid Eestis algavas tuumadebatis

, Tartu ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna doktorant, Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liig
Copy
Fermi Energia müüb kuvandit moodultuumajaamast nii vasakule kui paremale. Mainekujundus kulgeb tehnoloogilisest arengust kaugel ees ja Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liikme Madis Vasseri hinnagul ka sõnu sobivalt väänates või ära jättes ning soove tegelikkuse pähe esitades. Pildil Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive moodultuumajaama maketiga 2021. aasta veebruaris.
Fermi Energia müüb kuvandit moodultuumajaamast nii vasakule kui paremale. Mainekujundus kulgeb tehnoloogilisest arengust kaugel ees ja Eesti Rohelise Liikumise juhatuse liikme Madis Vasseri hinnagul ka sõnu sobivalt väänates või ära jättes ning soove tegelikkuse pähe esitades. Pildil Fermi Energia nõukogu esimees Sandor Liive moodultuumajaama maketiga 2021. aasta veebruaris. Foto: Sander Ilvest / Postimees

​Hiljuti kinnitas keskkonnaminister riikliku tuumaenergia töörühma koosseisu, kuhu kuuluvad peamiselt spetsiifilise tuumaenergeetika taustata ametnikud. Tekib kahtlus, kas nii on võimalik pädevalt analüüsida tuumaenergia kasutuselevõtmise võimalusi Eestis.

Olukorda üritab osavalt ära kasutada aga kohalik tuumamonopol Fermi Energia, serveerides ametnikele ja poliitikutele äriprojektile sobivas kastmes informatsiooni eksitavate otsekirjadega ja Äripäeva sisuturunduse abil. Kuna Eesti tuumaunistus oleks võimalik vaid maksumaksjate avaliku raha arvelt, on Fermi võtnud fookusesse värske ELi taksonoomia tarbeks koostatud Euroopa Teadusuuringute Ühiskeskuse (JRC) vaheraporti, mis justkui lubaks tuumaenergia tootmist riiklikult heldelt toetada kui rohelist ja jätkusuutlikku tegevust. Tegelikult pole selles muidugi midagi rohelist ega jätkusuutlikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles