Hiljuti Marsil maandunud Hiina kulgur saatis Maale esimesed fotod

tehnika.postimees.ee
Copy
Marss
Marss Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalavahetusel Marsi pinnale laskunud Hiina kulguri Zhurongi esimesed fotod jõudsid nüüd Maale.

Hiinast sai USA järel sellega teine riik, mis on kulguri punasele planeedile saatnud. Hiina kosmoseagentuur avaldas nüüd ühe mustvalge ja ühe värvilise foto.

Hiina kulguri Zhurongi foto Marsist
Hiina kulguri Zhurongi foto Marsist Foto: Scanpix

Hiina saatis oma kosmosesondi Tianwen-1 koos kulguriga Marsi poole teele mullu juulis ja planeedi orbiidile jõudis see veebruaris. Hiina mütoloogilise tulejumala järgi nime saanud kulgur maandus langevarju abil Marsi põhjaosa Utopia Planitia laavaväljale.

Hiina kulguri Zhurongi foto Marsist
Hiina kulguri Zhurongi foto Marsist Foto: Scanpix

Kui veel mõned päevad tagasi teatas Hiina kosmoseagentuur, et esimesi fotosid võib näha alles kuu lõpus, siis toimus see siiski kiiremini.

Zhurong on kuue rattaga, kaalub umbes 240 kg ja töötab päikeseenergial. Kulguri ülesanne on koguda Marsi pinnase proove.

USA-l, Venemaal ja Euroopa kosmoseagentuuril on mitu kulgurite Marsile maandumist läbi kukkunud, kuid veebruaris laskus sinna edukalt NASA Perseverance, mis on sestpeale Punast planeeti uurinud.

Tegemist oli Ühendriikide viienda marsikulguriga. Koos sellega jõudis sinna minihelikopter Ingenuity, mis on seal ka edukalt õhku tõusnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles