Eestlaste loodud uue digiallkirjastamise lahenduse vastu tuntakse huvi ka välismaal

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Levercode'i tehnoloogiajuht Oskar Poola
Levercode'i tehnoloogiajuht Oskar Poola Foto: Levercode

Eesti tehnoloogiaettevõte Levercode on koostöös Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste ja valdkonna ekspertidega välja töötanud autentimise ja allkirjastamise lahenduse LeverID.

LeverID lansseeriti 18. mail EGA (E-Governance Academy) konverentsil ja järgmisel nädalal tehakse seda ka Dubais. EGA konverentsi käigus tundsid LeverID vastu huvi kaks riiki, nendest üks asub Kagu-Aasias ja teine Kariibi mere piirkonnas. Mõlemad on huvitatud LeverID kasutusele võtmisest riiklikul tasemel.

Levercode ei täpsustanud riikide nimesid, kuna nendega peetavad läbirääkimised on konfidentsiaalsed. Kui see aga võetakse kasutusele, siis kujuneb LeverIDst nendes riikides sarnane lahendus nagu hetkel on Eestis mobiil-ID või Smart-ID.

«80 protsenti tänapäeva krüpteerimise süsteemidest rakendavad andmete kaitseks 1970ndatel alguse saanud RSA krüptograafiat. Kiire tehnoloogia arengu käigus oleme jõudnud lähemale kui kunagi varem kvantarvuti loomisele, mis suudaks RSA krüptograafial põhinevate räside sisendandmeid arvutada, muutes tänased autentimise süsteemid ebaturvaliseks. See tähendab, et iga aastaga muutub kasutusel olevate süsteemide turvarisk aina kõrgemaks,» rääkis LeverID loonud tehnoloogiafirma Levercode tehnoloogiajuht Oskar Poola.

«Levercode on koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ekspertidega ja teiste valdkonna spetsialistidega välja töötanud põhimõtteliselt erineva lähenemise andmete krüpteerimiseks, võimekusega toetada vastupidavaid kvant-tugevusega tuleviku krüptograafia lahendusi. Lähtudes meie visioonist, kutsusime ellu LeverID, mille eesmärgiks on saada maailma juhtivaks identiteedi autentimise ja digiallkirjastamise lahenduseks,» lisas ta.

LeverID loojad näevad suurt murekohta tänapäeval laialt RSA krüptograafial põhinevatel autentimise ja allkirjastamise lahendustel. Seetõttu tahavad nad aidata valitsustel ja suurfirmadel üle maailma minna üle kvant-tugevuse valmidust pakkuvale lahendusele.

Selle eesmärgi saavutamiseks on Levercode enda meeskonda kutsunud ka pikaajalise välisteenistuse kogemusega endise Eesti suursaadiku Riho Kruuvi.

«Töötades diplomaadina väga erinevate valitsustega üle maailma, olen lähedalt näinud karjuvat vajadust sääraste süsteemide järele. Maailmas on palju riike, kus puuduvad digitaalsed autentimise ja allkirjastamise lahendused või on need äärmiselt puudulikud. Oleme kindlad, et LeverID suudab aidata nendel valitsustel teha suurel skaalal kestlikku digipööret,» sõnas Kruuv.

Oskar Poola sõnul on Levercode koostöös TalTechi teadlastega teinud suure läbimurde krüptograafias. «Oleme kindlad, et LeverIDst kujuneb juhtiv autentimise ja allkirjastamise lahendus nii Eestis kui väljaspool Eestit. Ootame põnevusega päeva, kus e-teenuste kasutamisel saab Eestis kõrvuti olemasolevate lahendustega kasutada Levercode'is välja töötatud tehnoloogiatel põhinevaid tooteid,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles