Uus vandenõuteooria Tiktokis: vaktsiinivastased usuvad, et planeet saab nende omaks

tehnika.postimees.ee
Copy
Tiktok
Tiktok Foto: SCANPIX

Vandenõuteooriad sotsiaalmeediaplatvormil Tiktok muutuvad järjest veidramaks ja keskenduvad rohkem vaktsiinidele.

Tiktokis levitatakse valeinfot, et koroonavaktsiini saanud inimesed surevad ära ja planeedile jäävad alles vaid mittevaktsineeritud, kirjutab Vice.

Platvormil levivates videotes on Tiktoki kasutajad filminud end seljaga kaamera poole seismas ja kaugusesse vaatamas. Samal ajal on taustal ingliskeelne heliklipp 2007. aasta filmist «Transformerid», mis eesti keeles kõlab järgmiselt: «Ma olen Optimus Prime ja saadan selle sõnumi kõikidele ellu jäänud autobottidele. Me oleme siin. Me ootame.»

Postituste juures kasutatakse erinevaid vaktsiinivastaste teemaviiteid, nagu näiteks «unvaccinated» ehk «mittevaktsineeritud». Populaarseimat videot on vaadatud üle poole miljoni korra.

Videote sõnum on, et kõik, kes lasevad end vaktsineerida, surevad varsti. Mõned vandenõuteoreetikud kirjutavad isegi postituste juurde, et vaktsiini saanud inimesed surevad kolme aasta jooksul. Loomulikult ei vasta need väited tõele. Samuti tasub meenutada, et koroonaviiruse tõttu on surnud ligi 3,5 miljonit inimest üle maailma.

Tiktokil on alates pandeemia algusest olnud probleeme valeinfo leviku tõkestamisega. Kuigi nüüd lisab Tiktok mõnedele koroonaviirusega seotud videotele juurde viited ametlikele allikatele, siis pole midagi enamat ette võetud. Kui Facebook on vähemalt üritanud valeinfot piirata, siis Tiktoki algoritm levitab seda endiselt aktiivselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles