Kuritegevusest teavitav äpp kuulutas vale inimese tagaotsitavaks ja pakkus tema tabamise eest vaevatasu

tehnika.postimees.ee
Copy
Rakendus Citizen süüdistas vale inimest California metsapõlengus
Rakendus Citizen süüdistas vale inimest California metsapõlengus Foto: SCANPIX

Kuritegevusest teavitav rakendus Citizen süüdistas eelmisel nädalavahetusel süütut California meest metsatulekahju põhjustamises ja pakkus temani viiva vihje eest 30 000 dollarit (24 500 eurot).

Päev hiljem selgus aga, et Citizen oli vale isiku tagaotsitavaks kuulutanud, kirjutab The Guardian.

Citizen jagab kasutajatele infot kuritegevuse kohta, mis on kogutud erinevatest allikatest. Eelmise nädala laupäeval saatis see kasutajatele teavituse väidetava süütaja kohta, kes põhjustas suure metspõlengu Californias.

Kahtlusalune, kelleks oli kodutu mees, peeti lühikeseks ajaks kinni, kuid selgus, et ta pole süütamisega seotud. Nüüdseks on kinni võetud uus kahtlusalune.

Enne seda jõudis aga Citizen jagada kodutu mehe nime ja fotot 861 000 inimesega. Kasutajatele saadetud teavituses seisis: «Citizen pakub 30 000 dollari suurust vaevatasu inimesele, kellelt saadud info viib süütaja tabamiseni.»

Citizeni pressiesindaja sõnul võeti foto ja teade maha kohe, kui saadi aru, et tegemist on veaga. Ta tunnistas, et vihjena saabunud infot oleks pidanud politseist kontrollima.

Kodutut küsitlenud šerif Jim Braden ütles, et Citizeni tegudel võivad olla katastroofilised tagajärjed. Vale mehe foto oli rakenduses üleval 15 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles