Kaks kärbest ühe hoobiga – hüdrogeeli membraan kogub ja puhastab joogivett

Postimees
Copy
Õhust niiskust kondenseeriva materjali pind elektronmikroskoobis. 
Õhust niiskust kondenseeriva materjali pind elektronmikroskoobis. Foto: CalTech

Caltechi insenerid on välja töötanud uue süsteemi, mis võimaldab joogivee saamiseks kasutada kaht erinevat allikat – päeva ajal puhastab see määrdunud vett ning öösel kogub veetilku udust.

Maal on küll vett palju, kuid vaid väike osa sellest on joogikõlbulik. Magevett on nii õhus, kust seda on keeruline kätte saada, kui ka veekogudes, kus see on liialt saastunud, et seda otse tarbida.

Caltechi teadlased on oma uue leiutisega aga mõlemat probleemkohta korraga maandada üritanud. Nende tehnoloogia võti peitub hüdrogeelmembraanis, kuhu on nanoskaalal söövitatud spetsiifiline muster. Selle pinnal on hulgaliselt pisikesi struktuure, mis on disainitud kaktuse okaste järgi ning on valmistatud vett ligitõmbavast materjalist.

Hüdrogeeli membraan kogub päeval päikesevalgusest soojust, mis membraani all karbis olevat reostunud vett soojendab. Seejärel koguneb aur karbi läbipaistavale kaanele ning jookseb reservuaari. Öösel saab katte eemaldada, et sellega siis juba õhust vett koguda. Mikroskoopilised okkad meelitavad enda külge õhus hõljuvad veepiisad ning okastelt alla libisedes ühinevad need teiste tilkadega ning koonduvad lõpuks kokku, misjärel vett juba kasutada saab.

Meeskond testis süsteemi 55-125 cm2 materjalidega, mis suutsid päeval koguda umbes 125 ml vett ning öösel udust umbes 35 ml. Esmapilgul ei tunda seda küll palju, kuid teadlaste sõnul võiks süsteemide ööpäevane saagikus ulatuda kuni 34 liitrini ruutmeetri kohta. Caltech/New Atlas/PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles