Maailma ühed vastupidavaimad eluvormid suudaksid asteroididel rännata

Postimees
Copy
Tardigraad (Ramazzottius varieornatus) e loimur toibub 36 tunni jooksul kümme tuhat korda suuremast rõhušokist, kui on Maa atmosfäärirõhk.
Tardigraad (Ramazzottius varieornatus) e loimur toibub 36 tunni jooksul kümme tuhat korda suuremast rõhušokist, kui on Maa atmosfäärirõhk. Foto: HO/AFP

Teadlased on välja pakkunud, et loimurid ehk tardigraadid – ühed maailma vastupidavaimad eluvormid suudaksid asteroididel rännates kosmoses eluseemne idanema panna. Kenti ülikooli teadlased otsustasid seda hüpoteesi testida – nad tulistasid loimurid gaasipüstolist liivale ning kontrollisid, kuidas nad erinevatel kiirustel ja rõhkude all vastu peavad.

Loimurid on mikroskoopilised loomad, kes on oma visaduse poolest tuntud – nad suudavad üle elada ka tingimused, mis on teistele eluvormidele surmavad. Karmi keskkonda sattudes kuivavad nad kokku ning tõmbuvad kerasse.

See strateegia võimaldab neil elus püsida kuni nad elusõbralikematesse tingimustesse satuvad – nad suudavad üle elada isegi keemis- ja külmumistemperatuurid, intensiivse kiirguse ning isegi purustava rõhu, millesarnast võib kohata näiteks merepõhjas ja kosmoses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles