EL ootab tehnoloogiafirmadelt tegusid väärinfo leviku tõkestamiseks

Copy
Ameerika tehnoloogiafirmade logod.
Ameerika tehnoloogiafirmade logod. Foto: DENIS CHARLET/AFP

Euroopa Liit nõudis kolmapäeval, et suured tehnoloogiafirmad nagu Facebook, YouTube ja TikTok võtaksid väärinfo leviku vastu midagi tõsisemalt ette.

EL püüab karmistada kehtivat käitumiskoodeksit väärinfo vastu, mis võeti vastu 2018. aastal, kui ilmnes, et internetiplatvormid aitasid Brexiti-hääletuse ja 2016. aasta USA valimiste eel kaasa valede levitamisele ja võimendasid neid.

Käitumiskoodeksile kirjutasid alla Google, Facebook, Twitter ja Microsoft. 2020. aasta juunis liitusid nendega TikTok ja mitu reklaamisektori tegijat.

Nüüd soovib Euroopa Komisjon koroonapandeemia tõttu, et tehnoloogiafirmad astuksid veel ühe sammu kohustustes, mis on on vähemasti siiani olnud vabatahtlikud.

Surve firmadele on suur, sest EL on töötamas välja digiteenuste seadust (DSA), mis annaks talle võimaluse karistada Facebooki ja teisi, kui nad küllalt jõuliselt väärinfo vastu ei astu.

Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová ütles, et rangemat ja detailsemat käitumiskoodeksit on vaja platvormide süsteemsete ohtude väljajuurimiseks.

On aeg, et suured tehnoloogiafirmad lõpetaksid iseenda reguleerimise ega laseks väärinfo pealt raha teenida.

«Kui DSA jõustub, muutub see tegevuskoodeks poolkohustuslikuks,» hoiatas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles