FOTO Teadlased tegid aatomitest erakordse teravusega pildi

tehnika.postimees.ee
Copy
Teadustöö juures avaldatud foto on kristallist PrScO3, mida on sisse suumitud sada miljonit korda.
Teadustöö juures avaldatud foto on kristallist PrScO3, mida on sisse suumitud sada miljonit korda. Foto: Cornelli ülikool

2018. aastal tegid Cornelli ülikooli teadlased rekordilise peeneraldusega fotosid aatomitest, kuid nüüd suutsid nad sammukese veel kaugemale minna.

Insener David Mulleri juhitud meeskond ületas varasema rekordi. Täiustatud elektronmikroskoobi eraldusvõime on nii hea, et ainus hägusus fotodel on tingitud aatomite endi võnkumisest.

«See ei sea ainult uut rekordit,» sõnas Muller. «See jõudis punktini, mis muutub eraldusvõime piiriks. Nüüd aga saame lihtsalt teada, kus aatomid asuvad. See loob palju uusi võimalusi mõõtmisteks, mida oleme kaua tahtnud teha.»

Aatomite pildistamiseks kasutasid teadlased metoodikat, mis skannib erinevaid mustreid objektis ja otsib muutusi. «Me ajame taga täppe, mis sarnanevad laseritele, mis kassidele meeldivad,» selgitas Muller. «Kui näeme, kuidas muster muutub, siis saame arvutada selle objekti suuruse.»

Teadlased võivad aga oma rekordi veel ületada, kui nad võtaksid ette materjali, milles on raskemad ja aeglasemalt võnkuvad aatomid.

Teadustöö juures avaldatud foto on kristallist PrScO3, mida on sisse suumitud sada miljonit korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles