Hispaania ülikooli uuring: üle poolte eestlastest asendaks parlamendiliikmed algoritmiga

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Riigikogu
Riigikogu Foto: Madis Veltman

Hispaania IE ülikooli uuringu kohaselt pooldab 56 protsenti eestlastest parlamendi liikmete arvu vähendamist, kui neid oleks võimalik asendada tehismõistusega.

Üheksas Euroopa riigis tehtud küsitlus oli osa laiemast uuringust, kus vaadeldi Eurooplaste suhtumist tehnoloogiasse ja demokraatiasse digiajastul. Uuringus küsiti, kuidas inimesed suhtuvad parlamendiliikmete arvu vähendamisse ja nende asendamisse tehismõistusega, millel on ligipääs inimeste andmetele ning mis suudab seetõttu inimeste huvide eest seista.

Eesti inimestest pooldas seda suuremal või vähemal määral 56 protsenti. Eestit edestasid vaid Hispaania ja Itaalia, kus vastavalt 66 ja 59 protsenti inimestest toetas antud ideed. Kõige vähem pooldasid seda Britid, kus idee vastu oli 69 protsenti.

Sama küsimus esitati ka USA ja Hiina inimestele. 75 protsenti hiinlastest toetas parlamendiliikmete asendamist tehismõistusega, aga 60 protsenti ameeriklastest oli selle vastu.

Uuringu üks juhtidest Oscar Jonsson ütles CNBC-le, et usk demokraatiasse on aastakümneid vähenenud. Põhjused, miks inimesed asendaksid parlamendiliikmed algoritmiga, tulenevad Jonsson hinnangul suuremast poliitilisest polariseerumisest.

«Kõigile tundub, et poliitika muutub halvemaks ja muidugi süüdistatakse selles poliitikuid, seega ma arvan, et uuring tabas praegust ajavaimu,» sõnas Jonsson.

Samuti uuriti inimestelt, kumma poole peaks Euroopa valima USA ja Hiina vahelises vastasseisus. 53 protsenti Eesti inimestest arvas, et Euroopa peaks USA poolel olema, 12 protsenti aga eelistas Hiinat. 35 protsenti ei osanud vastata.

Eesti inimeste vastused torkasid silma ka küsimuses, mis puudutas roboteid. Inimestelt uuriti, kas nad eelistaksid, et nende tellitud paki tooks kohale pigem robot kui inimene. 78 protsenti eestlastest eelistaks robotit. Mujal Euroopa riikides oli robotite pooldajaid 40 protsendi kandis või alla selle.

IE ülikooli uuring viidi läbi aasta alguses Eestis, Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Hollandis, Poolas, Hispaanias, Rootsis, Suurbritannias, USAs ja Hiinas. Selles osales 2769 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles