NASA marsikopteril tekkisid kuuendal lennul tõsised probleemid

tehnika.postimees.ee
Copy
Ingenuity kuuendal lennul tehtud foto. Pilt on tehtud kümne meetri kõrgusel Marsi pinnast
Ingenuity kuuendal lennul tehtud foto. Pilt on tehtud kümne meetri kõrgusel Marsi pinnast Foto: SCANPIX

Kui NASA marsikopteri Ingenuity esimesed viis lendu möödusid viperusteta, siis kuuenda lennu ajal tekkisid tõsisemad probleemid.

USA kosmoseagentuur teatas, et kopteril tekkis lennu ajal «anomaalia». Hoolimata probleemist õnnestus Ingenuityl edukalt maanduda.

NASA saatis kopteri punase planeedi maastikust pilte tegema ja eesmärk oli ka uues kohas maanduda. 22. mail toimunud lennul möödusid esimesed 150 meetrit probleemideta. «Teekonna lõpu poole juhtus midagi: Ingenuity hakkas oma kiirust kohendama ja hakkas kallutama end edasi-tagasi,» seisis NASA teates.

Kopter jätkas streikimist ja selle energiakasutus kasvas järsult, kuid Ingenuity maandus siiski ohutult.

Ingenuity on loodud sellisena, et see saaks lennu ajal iseseisvalt hakkama. Kopteril on mõõdikud, mis jälgivad asukohta, kiirust ja kõrgust ning need teevad koostööd Ingenuity navigatsioonikaameraga.

«Umbes 54 sekundit pärast lennu algust tekkis tõrge navigatsioonikaamera piltidega,» seisis NASA blogipostituses. «Tõrke tõttu kadus üks pilt ja kõik hilisemad fotod olid ebatäpsete ajatemplitega.»

Tekkinud probleem hakkas häirima Ingenuity navigatsioonisüsteemi, mis üritas «fantoomvigu» parandada. Hoolimata kõigest õnnestus kopteril ikkagi maanduda viie meetri raadiuses sihtpunktist. NASA sõnul paljastus kopteri viga, mis tuleb parandada, kuid see samuti kinnitas kui vastupidav Ingenuity tegelikult on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles