Küberturbe eksperdid: tumeveebis on Gmaili kontod väärtuslikumad kui pangaandmed (1)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Tumeveebis jääb ühe häkitud Gmaili konto hind 80 dollari kanti
Tumeveebis jääb ühe häkitud Gmaili konto hind 80 dollari kanti Foto: SCANPIX

Küberturbele keskenduva veebilehe Privacy Affairs spetsialistid uurisid, kui palju maksavad tumeveebis näiteks Facebookist või mujalt kätte saadud inimeste andmed.

Eksperdid panid kokku tumeveebi 2021. aasta hinnaindeksi, mis annab ülevaate, kui väärtuslikud on häkkerite varastatud andmed, aga ka muud esemed, nagu näiteks võltsitud dokumendid. Mullu õnnestus häkkeritel varastada Microsofti, Google'i ja Mastercardi kasutajate andmeid.

Tumeveebis küsitakse häkitud Gmaili konto eest rohkem raha kui näiteks Mastercardi, Visa või American Expressi PIN-koodide eest. Gmaili konto väärtus on tumeveebis 80 dollari (66 eurot) kandis, kuid Mastercardi või Visa PIN-koodi saab kätte 25 dollariga (21 eurot).

Pangakontode andmed, kus on arvel vähemalt sada dollarit, on väärt 40 dollarit (33 eurot). Pangakontod, kus on vähemalt 2000 dollarit, maksavad 120 dollarit (99 eurot).

Kuigi võib tunduda üllatav, et Gmaili kontod on pangaandmetest väärtuslikumad, siis emaili kaudu võib pääseda ligi palju suuremale infohulgale. Gmail võib olla seotud ka teiste platvormidega ja samuti võib seal olla finantsinfot, millega pääseb ligi pangakontole.

Privacy Affairs tõi välja lisaks palju erinevaid esemeid ja nende hinnad tumeveebis. Näiteks võib 500 dollariga (411 eurot) osta võltsitud Läti ID-kaardi. Leedu passi eest küsitakse 1500 dollarit (1236 eurot). Võltsitud Eesti dokumentide kohta info puudus.

Mõned näited hindadest tumeveebis:

Häkitud Facebooki konto – 65 dollarit

Häkitud Instagrami konto – 45 dollarit

Häkitud Twitteri konto – 35 dollarit

Häkitud Uberi juhi konto – 14 dollarit

Erinevad Euroopa Liidu passid – 4000 dollarit

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles