Kohtudokumendid paljastavad: Google peitis ära olulised sätted, et kasutajad ei lülitaks neid välja

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Kohtudokumentide kohaselt peitis Google Androidi telefonides asukohasätted ära
Kohtudokumentide kohaselt peitis Google Androidi telefonides asukohasätted ära Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal avaldatud kohtudokumentide kohaselt peitis Google Androidi telefonides asukohasätted ära, et kasutajad ei saaks neid välja lülitada.

Google ei tahtnud, et inimesed asukohasätteid välja lülitaksid, sest need andmed aitavad ettevõttel paremini reklaame müüa, kirjutab Cnet.

Ettevõte tegi selle otsuse, kuna avastas, et kui sätted olid kergesti leitavad, siis inimesed lülitasid asukoha jälgimise välja, seisis kohtudokumentides. Google'i jaoks oli see probleem ja ettevõte survestas ka Androidi operatsioonisüsteemi kasutavate telefonide tootjaid sätteid peitma.

Arizona osariigi peaprokurör Mark Brnovich läks Google'i vastu kohtusse eelmisel aastal ja süüdistab ettevõtet kasutajate loata jälgimises. Kohtudokumentide kohaselt peatas Google kasutajate asukoha jälgimise vaid siis, kui see oli sätete alt välja lülitatud.

Google nende väidetega ei nõustu. Ettevõtte pressiesindaja José Castañeda ütles The Verge'ile, et Brnovich ja konkurendid üritavad nende teenustest vale muljet jätta. «Me oleme alati privaatsusfunktsioonid oma toodetesse lisanud ja samuti on olemas võimalus kontrollida asukoha andmeid,» sõnas ta.

Kui keeruline on välja lülitada seda, et Google ei koguks sinu kohta asukohaandmeid? Selleks tuleb Androidi telefonis valida Seaded (Settings) --> Google --> Google'i konto haldamine (Google account) --> Andmed ja isikupärastamine (Data & personalisation). Sealt leiab alajaotuse «Kontotegevuse haldus», kus on «asukohaajalugu» ning «veebi- ja rakendustegevused». Kui ei soovi Google'ile asukohainfot saata, siis tuleks mõlemad välja lülitada.

Brnovich läks kohtusse pärast seda kui uudisteagentuur AP kirjutas 2018. aastal, et Google jälgib kasutajaid isegi siis edasi, kui nad «asukohaajaloo» välja lülitavad. Kui «asukohaajalugu» on välja lülitatud, siis ei kajastu külastatud kohad Google Mapsis, aga Google ise jälgib kasutajat edasi. AP uurimuse kohaselt ei kogunud Google asukohaandmeid enam siis, kui «veebi- ja rakendustegevused» oli ka välja lülitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles