ÜRO raport: autonoomsed sõjadroonid võisid iseseisvalt inimesi rünnata (2)

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Droon
Droon Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu värske raporti kohaselt võisid sõjadroonid Liibüas rünnata inimesi, ilma et keegi oleks neile konkreetse korralduse andnud.

Möödunud aasta märtsis ründas droon Kargu-2 inimesi keskvalitsusele alluvate vägede ja Liibüa idaosa sõjapealiku kindral Khalifa Haftari sõdurite kokkupõrkes, kirjutab Independent.

Kargu-2 on loodud asümmeetriliseks sõjapidamiseks ja terrorismivastasteks operatsioonideks. Droon olevat raporti kohaselt sihikule võtnud taganevad Haftari sõdurid ja hakanud neid jahtima. Kargu-2 töötas sel ajal autonoomses režiimis ehk inimene ei kontrollinud seda.

Kargu-2 kasutab masinõpet objektide kindlaks tegemiseks ja sihtmärkide valimiseks. Samuti suudavad need kuni 20 droonist koosneva parvena tegutseda.

Eksperdid märkisid raportis, et droonid olid programmeeritud sihtmärke ründama, ilma et operaator peaks jooksvalt käsklusi jagama. Julgeolekunõunik Zak Kellenborn tõi välja, et tegemist oli ilmselt esimese korraga, kui droonid on iseseisvalt inimesi rünnanud.

Raportis ei täpsustatud, kas droonirünnaku tõttu sai ka keegi surma.

Paljud tuntud teadlased ja eksperdid, nende seas Stephen Hawking ning Elon Musk, on varem kutsunud üles keelustama autonoomseid ründerelvi, mis suudavad sihtmärke otsida ja tappa. Ekspertide hinnangul käivad autonoomsete droonidega kaasas ka riskid, et need ründavad valesid inimesi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles