Söödavad 3D-mudelid teevad loodusteadused nägemispuudega inimestele kättesaadavamaks

Postimees
Copy
Objektide pinnaomadused, näiteks positiivse ja negatiivse pinnalaenguga valgumuster, võiksid mudelitel olla esitatud erinevate maitsemustritega. 
Objektide pinnaomadused, näiteks positiivse ja negatiivse pinnalaenguga valgumuster, võiksid mudelitel olla esitatud erinevate maitsemustritega. Foto: Baylor University

Teaduse ja tehnoloogiavaldkonna hariduses toetutakse paljuski kolmemõõtmelistele kujutistele, mis aga nägemispuudega õpilaste jaoks on üsna kättesaamatud. Baylori ülikoolis tehtud läbimurdelise uuringu eesmärk on väikeste kommilaadsete mudelite abil loodusteaduste maailm nägemispuudega inimestele sobivamaks kohaldada.

Ajakirjas Science Advances avaldatud uuringus kasutatakse väikeseid kummikarudega sarnanevaid želatiinist mudeleid, et kompimismeele abil valgumolekule «visualiseerida». Valkude molekulid valiti välja seetõttu, et nende struktuurid on kõige arvukamad, komplekssemad ja kõrgema resolutsiooniga 3D-kujutised, mida loodusteaduslikus hariduses kasutatakse.

Uuringus osales kokku 396 inimest, 31 neljanda ja viienda klassi õpilast ning 365 tudengit. Katses kasutati kompimismeelt nii suu kui käte kaudu, samuti võrreldi tulemusi kujutiste äratundmisel silmade abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles