NASA leidis lahenduse, mis võib päästa hädas Marsi kosmoseaparaadi

Toomas Randlo
, reporter
Copy
InSighti tolmuga kaetud päikesepaneel
InSighti tolmuga kaetud päikesepaneel Foto: NASA/JPL-Caltech

NASA maandur InSight sattus viimastel kuudel hätta, kuna Marsi tolm kattis selle päikesepaneelid. USA kosmoseagentuuri teadlased leidsid lahenduse, kuidas kosmoseaparaati päästa.

2018. aastal punasel planeedil maandunud InSighti eesmärk on uurida Marsi sisemust ja geoloogilist evolutsiooni. Kui NASA teiste kosmoseaparaatide maandumispiirkondades puhub tugev tuul, siis InSighti koduks oleval Elysium Planitial on olukord teine. Kuna Elysium Planitial pole piisavalt tuult olnud, siis pole see puhunud tolmu ära InSighti päikesepaneelidelt, kirjutab Phys.org.

InSighti meeskond kasutas kosmoseaparaadi robotkätt, et liivaga päikesepaneelidelt tolmu pühkida. InSighti meeskonna liige Matt Golombek selgitas, et kui tuul puhub liivateri paneelidelt maha, siis võtavad need ka veidi tolmu kaasa.

Teooriat katsetati esimest korda 22. mail Marsi päeva lõuna paiku ehk ajal kui on kõige rohkem tuult. InSighti robotkäsi tõstis maast liiva päikesepaneeli juurde ja tuul kiirusega kuus meetrit sekundis puhus liiva üle paneeli. Tulemus oli, et InSight sai juurde 30 vatt-tundi energiat iga Marsi päeva kohta.

«Me polnud kindlad, kas see töötab, aga olime rõõmsad, et töötas,» sõnas Golombek.

Praegu pole veel täiesti kindel, kas sellest piisab, et InSight suudaks ellu jääda. Marss jõuab varsti kaugeimasse punkti Päikesest. See tähendab, et kosmoseaparaadi jaoks jääb päikesevalgust veel vähemaks.

Laupäeval proovitakse InSighti paneelidelt veel tolmu ära pühkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles