PILDID ⟩ Windows 11 leke paljastab uue kasutajaliidese, Start menüü ja palju muud

tehnika.postimees.ee
Copy
Lekkinud pilt Windows 11 operatsioonisüsteemist.
Lekkinud pilt Windows 11 operatsioonisüsteemist. Foto: sdra_owen/Baidu

Microsoft kavatseb 24. juunil tuua turule Windows 11, millest saab Windows 10 järeltulija.

Microsofti tulevane Windows 11 operatsioonisüsteem lekkis eile õhtul internetti. Pärast ekraanipiltide esmast avaldamist Hiina saidil Baidu, on kogu Windows 11 operatsioonisüsteem ilmunud internetti, koos uue kasutajaliidese, Start menüü ja palju muuga.

Lekkinud pilt Windows 11 operatsioonisüsteemist.
Lekkinud pilt Windows 11 operatsioonisüsteemist. Foto: sdra_owen/Baidu

Tom Warren portaalist The Verge on lekkinud operatsioonisüsteemi läbi kamminud ja selle käigus mõningaid pärleid välja kaevanud.

Uus Windows 11 kasutajaliides ja Start menüü näevad välja väga sarnased algselt Windows 10X-is leiduva menüüga. Microsoft lihtsustas Windowsi 10X abil kahe ekraaniga seadmete jaoks, enne kui nad selle projekti Windows 11 kasuks tühistasid. Visuaalselt võib kõige suuremaid muudatusi märgata tegumiribal. Microsoft on rakenduste ikoonid sinna keskele paigutanud ning lisanud uue Start nupu ja menüü.

Uuendatud Start menüü on lihtsustatud versioon sellest, mis on praegu Windows 10-s olemas, ilma Live Tiles'ita. See sisaldab kinnitatud rakendusi, hiljutisi faile ja võimalust Windows 11 seadmeid kiiresti sulgeda või taaskäivitada. See on palju lihtsustatum süsteem kui see, mis on praegu Windows 10-s olemas.

Kui pole soovi, et rakenduste ikoonid ja Start menüü oleksid keskel, siis on olemas võimalus neid kõiki tagasi vasakule poole liigutada. Lisaks sellele on saadaval ka tume režiim ja Windows 11 näeb pigem välja nagu Windows 10 täiustatud versioon, mitte midagi kardinaalselt uut.

Microsoft kasutab ka ümardatud nurki kogu Windows 11s. Need on nähtavad kontekstmenüüdes, rakenduste ümber ja File Exploreris. Ka Start-menüü ise sisaldab ümardatud nurki. Tegemist on veel Windows 11 varajase lekkinud versiooniga, nii et kõik potentsiaalsed uuendused ei ole veel lisatud.

Windows 11 sees on oodata ka rohkem muudatusi sisseehitatud rakendustes, kuid enamik neist ei paista praegu veel olemas olevat. Suur osa operatsioonisüsteemist tundub siiski valmis olevat, nii et peagi peaks saabuma selle beetaversioon Windows Insiderite jaoks testimiseks.

Microsoft on andnud rohkelt vihjeid, et nad on valmis Windows 11 turule toomiseks. Tarkvaratootja korraldab 24. juunil spetsiaalse Windowsi ürituse, et avalikustada uus operatsioonisüsteem. Üritus algab kell 11 ja ürituse kutse sisaldab akent, mis loob varju, mille kontuur näeb välja nagu number 11. Microsofti juhid on samuti kuu aega vihjanud «Windowsi järgmise põlvkonna» väljakuulutamisega ning üks neist kirjeldas seda hiljuti isegi kui «Windowsi uut versiooni». Antud leke on nüüd kinnituseks, et Windows 11 avalikustatakse ametlikult käesoleva kuu lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles