Veebi lähtekood müüakse leiutaja Berners-Lee poolt NFT-na

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sir Tim Berners-Lee.
Sir Tim Berners-Lee. Foto: SIMON DAWSON

World Wide Webi looja Sir Tim Berners-Lee müüb oksjonil kaasaegse interneti loomiseks kasutatud originaalkoodi NFT-na.

World Wide Web'i NFT oksjon pealkirjaga «See muutis kõike» toimub Londonis 23. kuni 30. juunini ning pakkumised algavad 1000 dollarist. Oksjoni tulu läheb Berners-Lee ja tema abikaasa poolt toetatud algatustele, teatas oksjoni korraldav Sotheby's CNBC vahendusel.

NFT-d on digitaalsete varade liik, mille eesmärk on näidata, et keegi on unikaalse virtuaalse eseme, näiteks veebipõhiste piltide ja videote või isegi spordikaartide omanik.

NFT sisaldab originaalfaile, mis sisaldavad Berners-Lee kirjutatud lähtekoodi, koodi animeeritud visualiseeringut, Berners-Lee kirjutatud kirja koodi ja selle loomise kohta ning kogu koodi kujutavat digitaalset postrit. Kõik need on digitaalselt allkirjastatud Berners-Lee poolt.

See on esimene kord, kui Berners-Lee on saab rahalist kasu sellest, mida peetakse laialdaselt üheks meie aja tähtsaimaks leiutiseks.

NFT mull

Märtsis müüs Lõuna-Carolinas asuv graafiline disainer Beeple, kelle tegelik nimi on Mike Winkelmann, Christie's oksjonil NFT-i rekordilise 69 miljoni dollari eest. Twitteri tegevjuht Jack Dorsey müüs samal kuul oma esimese säutsu NFT-na 2,9 miljoni dollari eest.

Eelmisel neljapäeval müüdi haruldane digitaalne avatar nimega CryptoPunk üle 11,7 miljoni dollari eest Sotheby's oksjonil. Turgu jälgiva veebisaidi Nonfungible andmetel ulatus NFT-de kogumüük selle aasta esimeses kvartalis silmapaistva 2 miljardi dollarini.

Kuid on märke, et mull võib olla lõhkemas, sest digitaalsete kollektsiooniesemete müük on viimastel nädalatel järsult langenud. Nonfungible'i andmetel langes müügi kogumaht 9. mai seitsmepäevasest tipptasemest (176 miljonit dollarit) 15. juuniks vaid 8,7 miljoni dollarini. See tähendab, et müügimahud on nüüdseks jõudnud umbes samale tasemele, kus nad olid 2021. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles