Läbimurre: Facebook leidis viisi deepfake´ide tuvastamiseks

Elina Liibak
Copy
Foto: OLIVIER DOULIERY

Valeinfo levitamine muutub edaspidi raskemaks, sest Facebooki teadurid arendasid tehisintellekti, mis suudab  deepfake'i tuvastada ja selle originaali leida.

Deepfake´id on fotod ja videod, mis on muudetud tehisintellekti poolt nii, et nad paistaksid tõelised. Taoline tehnoloogia on aasta jooksul nii kaugele arenenud, et aina raskem on palja silmaga tõelise ja võltsi eristamine. Selliste piltide ja videote suurim oht on valeteabe jagamine pahatahtlikel eesmärkidel.

Näiteks on viraalseks läinud videod Barack Obamast, Tom Cruise´ist, mis näitavad kui kaugele on deepfake tehnoloogia arenenud.

Facebooki tarkvara jooksutab võltsingud läbi oma võrgu ja leiab vihjeid, kuidas pildi digitaalset «sõrmejälge» on muudetud. «Digitaalsetel fotodel on oma unikaalsed sõrmejäljed, mille abil saab leida, mis kaamerat kasutati pildi tegemiseks,» selgitasid teadlased. Sama loogikat kasutades saab leida viisi, kuidas pilti on originaalist erinevaks muudetud.

Teadurite sõnul on tarkvaral reaalsed kasutusvõimalused, kus saab uurida valeinformatsiooni lekkimise juhtumeid ja rajada teed järgnevatele uurimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles