NASA marsikulgur võis lahendada metaani müsteeriumi punasel planeedil

tehnika.postimees.ee
Copy
Marsikulgur Curiosity
Marsikulgur Curiosity Foto: SCANPIX

NASA marsikulgur Curiosity võis aidata selgusele jõuda, miks üks kosmoseaparaat tuvastas punasel planeedil metaani, aga teine mitte.

Metaan Marsil pakub teadlastele huvi, sest see võib tekkida geoloogilise aktiivsuse tagajärjel või mikroorganismide elutegevuse käigus. Teadlased tahavad välja selgitada, kas Marsil elavad praegu või on varem elanud mikroobid, kirjutab Cnet.

Metaani esinemise Marsil muudab veidraks see, et Curiosity tuvastas selle Gale'i kraatris, aga Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) sond ExoMars Trace Gas Orbiter pole seda punase planeedi atmosfääris leidnud. NASA teadlasi üllatas see, et ESA kosmosesond ei saanud samasuguseid tulemusi nagu Curiosity.

Erinevus tuli aga sellest, millisel ajal kulgur ja sond töötavad. Curiosity mõõtmisseade töötab öösel, et see teisi kulguri tööriistu ei häiriks. Kosmosesond töötab aga päevasel ajal. Teadlased oletasid, et metaan võib rahulikul ööl olla maapinnal tuvastatav, aga see hajub päeval ära.

Curiosity meeskond tegi seejärel mõõtmised päeval ja avastas, et gaas hajub tõesti päeval ära. Sellega lahendati müsteerium, miks üks kosmoseaparaat metaani tuvastas, aga teine mitte. Teadlased üritavad nüüd välja selgitada, miks metaan päeval hajub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles