Veebi lähtekood müüdi NFT-na 5,4 miljoni dollari eest

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Sir Tim Berners-Lee.
Sir Tim Berners-Lee. Foto: SIMON DAWSON

Plokiahelal põhinev NFT, mis kujutab endast Sir Tim Berners-Lee poolt kirjutatud World Wide Webi originaalkoodi, müüdi kolmapäeval 5,4 miljoni dollari eest Sotheby's poolt korraldatud veebioksjonil.

 

Lähtekood müüdi NFT kujul, mis on omamoodi krüptovara, mis registreerib digitaalsete esemete omandiõiguse, vahendab Reuters.

Muidugi ei ole müüdud veebi ennast. See, mis müüdi, oli plokiahelapõhine kirje failide omandiõiguse kohta, mis sisaldas World Wide Webi algset lähtekoodi. Lõplik hind oli 5 434 500 dollarit ja pooled pakkujatest olid Sotheby's jaoks uued.

Antud NFT sisaldab originaalfaile, mis sisaldavad Sir Tim Berners-Lee kirjutatud lähtekoodi, koodi animeeritud visualiseeringut, Berners-Lee poolt 2021. aasta juunis kirjutatud digitaalset kirja, milles ta mõtiskleb oma leiutise üle ning kogu koodi kujutavat digitaalset postrit. Kõik need on digitaalselt allkirjastatud Berners-Lee poolt.

World Wide Web ehk veeb on Internetis toimiv ja hüpertekstil põhinev elektrooniliste dokumentide ehk veebisaitide süsteem.

«Sümboolika, ajalugu ja asjaolu, et need pärinevad loojalt, teeb need väärtuslikuks, ja on palju inimesi, kes koguvad asju just neil põhjustel,» ütles Sotheby's teaduse ja popkultuuri ülemaailmne juht Cassandra Hatton.

«Me panime selle avalikule platvormile, müüsime selle põhimõtteliselt ilma reservita (pakkumine algas 1000 dollarist) ja laseme turul otsustada, milline on selle väärtus. On olnud mitmeid pakkujaid, kes on kõik nõustunud, et see on väärtuslik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles