Ulatuslik lunavararünnak mõjutab mitmeid riike: häkkerid nõuavad hiiglaslikku summat

tehnika.postimees.ee
Copy
Suurem osa rünnaku ohvreid on Suurbritannias, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Kanadas, Saksamaal, USAs ja Colombias.
Suurem osa rünnaku ohvreid on Suurbritannias, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Kanadas, Saksamaal, USAs ja Colombias. Foto: SCANPIX

Reedel toimunud ulatusliku lunavararünnaku taga on kurikuulus häkkerite rühmitus REvil, mis nõuab ettevõtetelt 70 miljonit dollarit (59 miljonit eurot) krüptovaluutas.

Venemaaga seotud rühmitus REvil avaldas oma nõudmised pühapäeval tehtud blogipostituses. REvil teatas, et dekrüpteerib kõik andmed, kui summa üle kantakse, kirjutab AP.

Häkkerid võtsid rünnakuga sihikule Ühendriikides baseeruva infotehnoloogiafirma Kaseya arvutite kaughalduseks ja jälgimiseks kasutatava VSA tarkvara. Selle kaudu jõuti üle maailma sadade ettevõtete arvutiteni. Suurem osa ohvreid on Suurbritannias, Lõuna-Aafrika Vabariigis, Kanadas, Saksamaal, USAs ja Colombias.

Kaseya kutsus oma veebiküljele postitatud avalduses kliente kohe sulgema serverid, mis kasutavad mõjutatud tarkvara. Ettevõtte teatel tegid nad kindlaks, kuidas rünnak toimus ja on nüüd haavatavuse parandanud.

«See oli kolossaalne ja laastav tarneahela rünnak,» ütles John Hammond küberturbefirmast Huntress Labs.

Rünnak mõjutas ka Rootsi Coopi poode, mille kassasüsteemid lõpetasid töötamise. Peaaegu kõik 800 jaekaubandusketi poodi olid laupäeval sunnitud selle tõttu sulgema.

FBI teatas, et uurib rünnakut. USA president Joe Biden ütles laupäeval, et kui Kreml on rünnakuga seotud, siis USA vastab sellele.

REvil ründas umbes kuu aega tagasi Brasiilia kontserni JBS, mis maksis kurjategijatele lõpuks 11 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles