IT-minister Sutt küberrünnakutest: kogu aeg katsutakse Eesti ukselinke, et kas on võimalik sisse tulla

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt Foto: Elmo Riig

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt (Reformierakond) ütles, et küberrünnakud tulevikus sagenevad ning seetõttu tuleb suurendada investeeringuid küberkaitsesse.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on järgmiseks nädalaks kokku kutsunud ümarlaua elutähtsate teenuste osutajatega. Kohtumise ajendiks on viimasel ajal sagenenud küberrünnakud maailmas.

Eelmisel nädalal toimus lunavararünnak USA infotehnoloogiafirma Kaseya vastu, mis ettevõtte andmetel mõjutab kuni 1500 ettevõtet üle kogu maailma. Rünnaku taga oli Venemaaga seotud rühmitus REvil. Näiteks suleti Rootsis rünnaku tõttu peaaegu kõik 800 jaekaubandusketi Coop poodi. Coopi esindajate teatel ei olnud kaubanduskett ise rünnaku sihtmärk, kuid häkkerite tegevus viis rivist välja nende kassasüsteemi, mistõttu ei olnud võimalik poode enam lahti hoida.

Kuigi Kaseya juhtum pole teadaolevalt veel kuidagi Eestit mõjutanud, siis Suti sõnul ei jää ka Eesti küberrünnakutest puutumata. «Neid ukselinke kogu aeg katsutakse, et kas on võimalik sisse tulla. See tõenäosus, kas Eestit on mõtet rünnata, sõltub sellest, kui kulukas või tülikas see ründaja jaoks on,» märkis minister intervjuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles