Hiina teadlased tahavad saata kosmosesse üle 20 raketi, et ühe asteroidi kurssi muuta

tehnika.postimees.ee
Copy
Rakett Chang Zheng 5
Rakett Chang Zheng 5 Foto: SCANPIX

Hiina teadlased tahavad saata üle 20 raketi, et harjutada Maale ohtlikult lähedale sattuvate asteroidide kursi muutmist.

Hiina riikliku kosmoseteaduste keskuse teadlased avastasid simulatsioonide käigus, et 23 Chang Zheng 5 (Pikk marss 5) raketti, mis kaaluvad 900 tonni, võiksid asteroidi tabades selle kurssi muuta 9000 kilomeetri võrra, kirjutab Independent.

Sama tüüp raketi ehk Chang Zheng 5B jättis Hiina mõned kuud tagasi orbiidile ja see kukkus lõpuks India ookeani. Toona muretseti, et raketi tükid võivad alla sadada mõnes asustatud piirkonnas.

Tõenäosus, et mõni asteroid Maad tabab, on väike, aga 78 miljardit kilogrammi kaaluvat Bennu kujutab väikest ohtu ja seetõttu on hakatud seda uurima. Tegemist on potentsiaalselt ohtliku asteroidiga, mis võib Maale kukkuda vahemikus 2175-2199. Tõenäosus, et Bennu Maale kukub on üks 2700-le. Kui see aga peaks juhtuma, siis kokkupõrge võib hävitada kogu elu meie planeedil.

Asteroidi nügimiseks on vaja suures koguses kineetilist energiat, kuid tuumapommi kasutamine võib objekti purustada ning tükid langevad ikka Maale. Seepärast peetakse praktilisemaks mitme raketi saatmist, mis peaksid kolm aastat asteroidini lendama. Rakettide enda mass oleks peamiselt see, mis asteroidi trajektoori mõjutaks.

USA kosmoseagentuur NASA saatis Bennut uurima missiooni OSIRIS-Rex, mis võttis asteroidi pinnalt proovid ja peaks need Maale toimetama 2023. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles