«Palun keskendu»: Belglane lõi veebiroboti, mis kutsub korrale kohalikke poliitikuid

tehnika.postimees.ee
Copy
Dries Depoorteri projekt The Flemish Scrollers
Dries Depoorteri projekt The Flemish Scrollers Foto: Kuvatõmmis

Belgia kunstnik Dries Depoorter lõi tehismõistuse, mis jälgib poliitikuid ja kutsub neid sotsiaalmeedias korrale, kui nad töö ajal mobiiltelefoni kasutavad.

Depoorteri veebiroboti sihtmärgiks on peamiselt Belgia poliitikud. Flandria piirkonna kohaliku omavalitsuse istungite otseülekandeid on võimalik Youtube'i vahendusel vaadata. Depoorter otsustaski neid ülekandeid hakata ära kasutama oma tehismõistusega, vahendab Inputmag.

Kunstniku loodud tehismõistus kasutab näotuvastust ja kui otseülekande ajal mõni poliitik võtab telefoni kätte, siis märgib veebirobot inimese Twitteris ära ja palub tal tööle keskenduda. Kuigi see võib esmapilgul tunduda lihtsalt kiusamisena, siis soovib Depoorter saata sellega hoopis suuremat sõnumit.

Depoorteri teosed keskenduvad peamiselt privaatsusele. Projekti The Flemish Scrollers eesmärk on näidata, kuidas inimesi jälgiv tehismõistus võib anda eksitavaid tulemusi. Poliitikud, kes istungi ajal telefoni kasutavad, võivad ka selle kaudu tööasju ajada. Seega tehismõistus annab vaid pealiskaudse info ja jõuab järeldusele, mis ei pruugi olla õige.

2019. aastal sattus Flandria peaminister Jan Jambon skandaali, kuna mängis istungi ajal mobiilis mängu Angry Birds.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles