Insenerid ehitasid prussakast inspireeritud roboti, mis ei lähe peale astudes katki

tehnika.postimees.ee
Copy
Prussakast inspireeritud robot
Prussakast inspireeritud robot Foto: Kuvatõmmis

USA California ülikooli teadlased ehitasid pisikese roboti, mis suudab peaaegu sama kiiresti liikuda kui prussakas ja sarnaneb ka putukale.

Umbes postmargi-suurune robot, millele pole veel nime antud, ei lähe katki kui inimene sellele peale astub. Robot suudab taluda kuni umbes 60-kilogrammist raskust enda peal, kirjutab Science Alert.

«Enamik nii väikseid roboteid on väga haprad,» ütles masinaehituse insener Liwei Lin. «Kui neile peale astud, siis lõhud roboti ära.»

Ühe sentimeetri pikkuse roboti vastupidavus tuleneb selle ehitusest ja et see on valmistatud õhukesest polülinüleendifluoriid (PVDF) lehest. PVDF on plastik, mida on võimalik kerge elektrivooluga panna paisuma ja kokku tõmbama. Paisumise ja kokku tõmbumisega robot ka liigub.

Robot suudab liikuda kuni 20 sentimeetrit sekundis. Praegu peab robot liikumiseks olema ühendatud elektriallikaga, kuid tulevikus plaanitakse sellele külge panna väike aku.

Sellistel pisikestel robotitel võib olla tulevikus selge otstarve. «Kui toimub näiteks maavärin, siis koertel või suurtel masinatel on keeruline leida rusude alt ellujäänuid. Seepärast vajame väikseid roboteid, mis on kiired ja vastupidavad,» selgitas insener Yichuan Wu.

Insenerid plaanivad robotile lisada anduri, et seda oleks võimalik kasutada ka gaasilekete otsimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles