Karm karistus: Sõites Taanis ohtlikult, võid oma autost lausa ilma jääda

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Ületades Taanis räigelt kiirust, võid oma autole hüvasti öelda.
Ületades Taanis räigelt kiirust, võid oma autole hüvasti öelda. Foto: Sille Annuk

Kolm kuud pärast uue seaduse jõustumist, mis võimaldas Taani politseil konfiskeerida «hullumeelsete juhtide» sõidukeid, on konfiskeeritud üle 230 sõiduki, sealhulgas ligi 100 renditud või liisitud autot.

Kolm kuud pärast seda, kui politsei konfiskeeris Porsche 993, mis sõitis Taanis kiirteel kiirusega 212 km/h, ei ole sõiduki omanikuks olnud liisingufirma ikka veel kindel, kas auto neile tagastatakse, vahendab The Local Denmark.

Sõiduk konfiskeeriti seoses uue seadusega, mis jõustus 31. märtsil, päev enne Porsche konfiskeerimist.

Seadus lubab politseil konfiskeerida sõidukeid hullumeelse juhtimise korral. Kui kohtunik on sellega nõus, võib politsei sõiduki jäädavalt konfiskeerida ja oksjonil maha müüa. Saadud tulud lähevad Taani riigikassasse.

Mis on «hullumeelne juhtimine»?

Hullumeelse juhtimise alla kuulub  ettevaatamatusest tingitud tapmine või olulise vigastuse tekitamine. Samuti hõlmab see sõidukiiruse kahekordset ületamist, sõitmist kiirusega üle 200 km/h sõltumata kiirusepiirangust, sõiduki juhtimist vere alkoholisisaldusega üle 2,0 promilli ning «eriti hoolimatut sõidustiili».

Seadus kehtib isegi renditud ja liisitud sõidukite kohta, nagu eelnevalt mainitud liisitud Porsche. Ühel teisel juhul tabati mees 50 km/h tsoonis 100 km/h kiirusega sõitmas, politsei konfiskeeris auto, mille oli juht laenanud pereliikmelt.

Politsei andmetel on kolme kuu jooksul pärast seaduse jõustumist konfiskeeritud 237 sõidukit. Nendest 94 sõidukit ei juhtinud konfiskeerimise ajal auto omanik.

Nii et kui olete Taanis rendiautoga puhkusel, sõitke ettevaatlikult, muidu võite jääda ilma autost ja saada väga ärritunud rendifirmalt suure arve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles