Toyota peatab vastuolulised annetused vabariiklastele, kes üritasid Bideni valimist blokeerida

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Toyota logo.
Toyota logo. Foto: Aly Song

Autotootja tegi järsu tagasipöörde pärast nädalaid kestnud survestamist avalikuse poolt.

Jaapani ettevõte sattus pärast 6. jaanuaril toimunud rünnakut USA Kapitooliumile tugeva kriitika alla. Seda suuresti seetõttu, et eelmisel kuul tuli avalikuks, et Toyota annetas rohkem kui 50 000 dollarit vabariiklastele, kes püüdsid mõnedes osariikides blokeerida USA presidendi võidu heakskiitmist, vahendab BBC.

Toyota oli varasemalt makseid kaitsnud. «Toyota on pühendunud meie demokraatiat edendavate tegevuste toetamisele ja edendamisele,» ütles autotootja. «Me kuulame aktiivselt oma sidusrühmi ja oleme praegu otsustanud lõpetada toetused nendele kongressi liikmetele, kes vaidlustasid 2020. aasta valimistel teatud osariikide sertifitseerimise.»

Ettevõte tõi ka välja, et nende poliitiline tegevuskomitee toetas võrdselt demokraate ja vabariiklasi, lisades: «2021. aastal läks valdav osa toetustest demokraatidele ja vabariiklastele, kes toetasid 2020. aasta valimiste heakskiitmist.» Toyota ei öelnud, kui kaua kestab nende annetuste seiskumine.

Otsus tehti pärast seda, kui juunis teatas organisatsioon Kodanikud Vastutuse ja Eetika eest Washingtonis (CREW), et Toyota tegi otseseid annetusi summas 56 000 dollarit 38-le 147-st vabariiklasest seadusandjast, kes hääletasid president Bideni valimise kinnitamise vastu.

CREW lisas, et see oli kõige suurem summa, mida üks ettevõte andis valimiste sertifitseerimise vastu olnud seadusandjatele.

Jaapani suurim autotootja sattus pärast avalikustamist ja sellele järgnenud meediakajastust kriitikalaviini alla.

Peamiselt USA endise presidendi Donald Trumpi suhtes kriitilistest vabariiklastest koosnev rühmitus The Lincoln Project postitas reklaami, milles kutsus Toyotat lõpetama annetuste tegemist seadusandjatele, kes hääletasid president Bideni valimise sertifitseerimise vastu.

CREW pressiesindaja tervitas Toyota otsust, kuid ütles, et «ei peaks olema vaja avalikku survekampaaniat, et nad teeksid õiget asja, kuid meil on hea meel, et see töötas.»

Annetused on peatanud ka paljud teised suurettevõtted

Pärast rünnakut Kapitooliumile on kümned ettevõtted muutnud poliitikutele antavaid toetusi käsitlevaid põhimõtteid.

Veebruaris teatas Microsoft, et nende poliitiline tegevuskomitee peatab kuni 2022. aasta lõpuni kõik annetused 147 seadusandjale, kes hääletasid president Bideni kinnituse vastu. Samaks ajaks peatati ka annetused teistele riigiametnikele ja organisatsioonidele, kes nõudsid valimistulemuse ümberlükkamist.

Google'i ja General Electricu poliitilised tegevuskomiteed peatasid samuti annetused kuni 2022. aasta lõpuni.

Rohkem kui 535 inimest on vahistatud ja neile on esitatud süüdistus, kuna nad osalesid 6. jaanuaril USA Kapitooliumi rünnakus, millega üritati ebaõnnestunult takistada Kongressi kinnitamast president Bideni valimisvõitu president Trumpi üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles