New Scientist ⟩ AstraZeneca vaktsiini loojad: me võtsime küll palju finantsriske, kuid turvariske mitte kunagi

Clare Wilson
, New Scientist
Copy
Oxford/AstraZeneca vaktsiinid
Oxford/AstraZeneca vaktsiinid Foto: Dado Ruvic

Oxford/AstraZeneca vaktsiin mängis Covid-19 pandeemiaga võitlemisel üliolulist rolli nii läänemaailmas kui ka arenguriikides. Selle valmistamise enneolematu kiirus sai võimalikuks vaid seetõttu, et Oxfordi ülikooli teadlased olid juba aastaid enne pandeemia puhkemist vaktsiini aluseks oleva tehnoloogia kallal töötanud.

Tänaseks ilmnenud probleemid AZ vaktsiiniga olid ennustamatud, aga vaktsiini loodi, nagu teisigi vaktsiine, erilise hoole ja tähelepanuga.

Milliste haiguste vastu seda tüüpi vaktsiini kõigepealt, enne koroonapandeemia algust arendama hakati?

Lambe: 2013. aastal oli ebolapuhang. Pärast seda pani Maailma Tervishoiuorganisatsioon koos hulga teiste organisatsioonidega kokku nimekirja viirustest, mille vastu nad vaktsiine tahtsid. Püüdsime teha vaktsiine kõige vastu, mis seal nimekirjas olid: Ebola ja Zika viirus, MERS, Nipah’ viirus, Lassa palavik ja Krimmi-Kongo hemorraagiline viirushaigus.

Murettekitavate patogeenide nimekirjas oli ka «Disease X» – tundmatu haigus. Me teadsime alati, et ühel hetkel saabub olukord, kus varasema töö pealt tuleb väga kiiresti tegutseda. Covid-19 vaktsiini aluseks sai meie adenoviiruse platvorm ChAdOx1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles