​Teadlased: nutitehnoloogia inimesi lollimaks ei muuda

Postimees
Copy
Kuigi digitehnoloogiate laialdasel kasutamisel võib olla mitmesuguseid tagajärgi, on uuringu autorid veendunud, et lollimaks muutumine ei ole üks neist.
Kuigi digitehnoloogiate laialdasel kasutamisel võib olla mitmesuguseid tagajärgi, on uuringu autorid veendunud, et lollimaks muutumine ei ole üks neist. Foto: Pavlo Gonchar

Nutitehnoloogiaga on seotud küllalt palju negatiivseid kõrvalmõjusid: nn nutikael, autoroolis telefoni näppimine, sinine kiirgus. Kuid ajakirjas Nature Human Behaviour avaldatud Cincinnati ülikooli teadlaste artiklist selgub, et on ka midagi positiivset, nimelt ei muuda digiajastu meid rumalamaks.

Kuigi on sageli oletatud, et mida targemaks saab tehnoloogia, seda rumalamaks jäävad inimesed, ei ole selle kohta teaduslikke tõendeid. Nutiseadmete ja digitaaltehnoloogia kasutamine näivad hoopis muutvat seda, kuidas me oma bioloogilisi kognitiivseid võimeid rakendame.

Uuringu autorite sõnul võib see olla koguni kasulik. Kui me tundmatusse kohta minnes järgime GPSi juhiseid või anname keerulised matemaatilised probleemid arvutitele lahendada, saame juurde mõtteressurssi, mida kasutada millekski muuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles