Teadlased ehitasid drooni, mis otsib Maale langenud meteoriite

tehnika.postimees.ee
Copy
Droon
Droon Foto: SCANPIX

Teadlased ehitasid drooni, mis oskab iseseisvalt liikuda, maad pildistada ja tehismõistuse abil võimalikke meteoriite tuvastada.

Igal aastal langeb Maa pinnale umbes 500 meteoriiti, aga vähem kui kaks protsenti nendest leitakse. Enamik jääb leidmata, kuna need kukuvad ookeani või neid ei märgata, kirjutab Independent.

California ülikooli teadlaste loodud drooni katsetati Walkeri järvel, kuhu 2019. aastal kukkus meteoriit. Drooni pilte analüüsib tehismõistus, mis üritab meteoriiti eristada teistest objektidest.

Drooni tarkvara vajab aga veel täiustamist. Seade tundis ära küll kontrolliks järve pandud meteoriidi, kuid droon pidas kosmosekivideks ka teisi esemeid.

«Kuna tulevikus võib meteoriit kukkuda ükskõik kuhu, siis tuli objekti tuvastamise algoritmi treenida võimalikult paljude erinevate meteoriitidega erinevatel pinnastel. Selleks, et tuvastamist veel parandada, on vaja tuhandeid fotosid,» selgitas ülikooli teadur Robert Citron.

Traditsiooniliste meetoditega kulub ühe meteoriidi leidmiseks umbes sada tundi, seega loodetakse, et tehnoloogia muudab selle protsessi kiiremaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles