Kurikuulus Vene häkkerite rühmitus REvil kadus järsku salapärastel põhjustel

tehnika.postimees.ee
Copy
Küberkurjategijate rühmituse REvil veebilehed ei tööta enam
Küberkurjategijate rühmituse REvil veebilehed ei tööta enam Foto: SCANPIX

Hiljutise suure lunavararünnaku korraldanud Vene küberkurjategijate rühmitus REvil on teadmata põhjusel internetist kadunud.

REvil ründas hiljuti USA tarkvarafirmat Kaseya, mis mõjutas kuni 1500 ettevõtet üle maailma. Häkkerid nõudsid 70 miljonit dollarit lunaraha. Mais ründas rühmitus maailma suurimat lihatöötlejat JBS ja pressis neilt välja 11 miljonit dollarit, kirjutab Gizmodo.

Eile aga kadusid internetist kõik märgid REvilist. Rühmituse veebileht, kus REvil avaldab varastatud andmeid ja teine leht, mille kaudu saab neile makseid teha, ei töötanud enam.

«Kõik REvili lehed on maas, sealhulgas maksete ja lekete lehed,» ütles küberturbe ekspert Lawrence Abrams. «Rühmituse esindaja on samuti veidralt vaikne.»

Kuigi rühmituse kadumise põhjus on ebaselge, siis on üles kerkinud mõned teooriad. Oletatakse, et Venemaa või USA julgeolekujõud ründasid neid või nad otsustasid ise mingil põhjusel ära kaduda.

Vähem kui nädal tagasi rääkis USA president Joe Biden Venemaa liidri Vladimir Putiniga. Biden palus Putinil tegeleda Venemaal pesitsevate küberkurjategijatega.

New York Times spekuleeris, et Biden võis anda USA julgeolekujõududele käsu REvilile lõpp teha. Mais USA energiafirmat Colonial Pipeline rünnanud DarkSide pressis ettevõttelt välja viis miljonit dollarit. Pärast seda langes aga rühmitus rünnaku alla. DarkSide kadus ja jättis endast maha vaid teate, et neid ründas tundmatu julgeolekuagentuur.

Hiljem selgus, et FBI-l õnnestus kätte saada osa rahast, mille Colonial Pipeline maksis DarkSide'ile. Seetõttu oletati, et rünnaku taga olid USA julgeolekujõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles