Uurimus: nutitelefonid aitasid Peruu põliselanikel kaitsta Amazonase vihmametsa

tehnika.postimees.ee
Copy
Amazonase vihmamets
Amazonase vihmamets Foto: SCANPIX

Sellel nädalal avaldatud uurimuse kohaselt aitasid nutitelefonid ja satelliidiandmed Peruu põliselanikel kaitsta Amazonase vihmametsi ebaseadusliku raie eest.

Uurimus avaldati esmaspäeval teadusajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences. Selles uuriti, millist mõju on avaldanud põliselanike patrullid metsaraiele, vahendab AFP.

Uurimusse kaasati shipibo kogukonnad ja kokku 36 küla, kust kolm esindajat käisid kontrollimas, kas metsaraie toimub. Shipibod olid varustatud nutitelefonide ja satelliidiandmetega ning iga patrullimise korra eest maksti neile kaheksa dollarit (6,8 eurot).

Kord kuus toimetati satelliidiandmed shipibodeni. Uurimuse läbi viinud teadlased õpetasid põliselanikud nutitelefone kasutama ja andmeid lugema.

2018. aastal vähenes Amazonase vihmametsade raie 52 protsenti ning 2019. aastal 21 protsenti piirkondades, kus põliselanikud patrullisid.

«Eesmärk on viia metsaraie info nendeni, keda see kõige rohkem mõjutab ja kes suudavad seda peatada,» ütles USA Vihmametsade Sihtasutuse esindaja Peruus Tom Bewick.

Kaks aastat kestnud uurimuse käigus õnnestus põliselanikel päästa hinnanguliselt 456 hektarit vihmametsa. Bewicki sõnul näitavad tulemused, et sellesse mudelisse peaks rohkem investeerima, sest see avaldab positiivset mõju mitte ainult Peruule, vaid kogu planeedile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles