NASA-l õnnestus Hubble'i viga parandada: kosmoseteleskoop ärkas taas ellu (8)

tehnika.postimees.ee
Copy
Hubble'i kosmoseteleskoop
Hubble'i kosmoseteleskoop Foto: SCANPIX

NASA-l õnnestus lahendada Hubble'i probleem ja pärast enam kui kuu aja pikkust pausi jätkab kosmoseteleskoop oma tööd.

13. juunil tekkis rike Hubble'i peamisel pardaarvutil, mis kontrollib ja jälgib kosmoseteleskoobi tööriistade tegevust. Kuigi teleskoobil on ka tagavaraarvuti, siis ka see ei hakanud tööle. Pärast paljusid katsetusi ja analüüsimist leidsid teadlased, et probleem on ilmselt PCUs ehk moodulis, mis reguleerib voolupinget.

PCU ülesandeks on hoolitseda selle eest, et arvuti ja sellega seotud riistvara saaks pidevalt elektrit. Rike PCUs tähendab, et pardaarvuti ei saa töötada.

Neljapäeval hakkas NASA kosmoseteleskoopi parandama ja päev hiljem tulidki USA kosmoseagentuurilt esimesed teated, et tagavara riistvara õnnestus tööle saada. Selleks, et Hubble täisvõimsusel jälle tööle saada, läks aga veel aega.

«Ma olin vägagi mures,» kommenteeris NASA teadusprogrammide juht Thomas Zurbuchen kosmoseteleskoobi parandamist. «Me kõik teadsime, et see on tavapärasest tööst riskantsem.»

Kuigi NASA-l õnnestus probleem lahendada, siis märgid viitavad, et kosmoseteleskoobi kõrge iga hakkab selle tööd takistama. «See on vanem masin ja see juba põhimõtteliselt ütleb meile: «Vaadake, ma hakkan vanaks jääma.» See räägib meiega,» ütles Zurbuchen. «Sellest hoolimata on vaja teadust edasi teha ja me oleme elevil.»

Hubble’i kosmoseteleskoop lennutati orbiidile 1990. aastal ning sellest ajast on see olnud üks tähtsamaid instrumente ilmaruumi kaardistamisel. Kuigi esialgu plaaniti Hubble’i elueaks vaid kümme aastat, on see üle ootuste hästi vastu pidanud ning seni on loodetud, et see kestab, kuni saab valmis tema järeltulija James Webbi kosmoseteleskoop. Viimase kosmosesse jõudmise tähtajaks on praeguse seisuga 2021. aasta november.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles