Polnudki krüptokaevandus: selgus, milleks kasutati Ukrainas laohoonest avastatud 3800 Playstationit (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Ukrainas avastati laohoonest 3800 Playstation 4 konsooli
Ukrainas avastati laohoonest 3800 Playstation 4 konsooli Foto: SBU

Juuli alguses avastas Ukraina julgeolekuteenistus (SBU) laohoone, kus väidetavalt kaevandati krüptoraha, kuid nüüd on selgunud, et seal ilmselt tegeleti hoopis millegi muuga.

Hoonest leitud 3800 Playstation 4 konsooli kasutati hoopis videomängu FIFA müntide kaevandamiseks, vahendab IGN.

SBU pressiteates väideti, et tegemist on krüptokaevandusega, kuid PS4 konsoolid ei ole selle jaoks kõige tõhusamad. Ukraina meedia paljastaski seejärel, et krüptoraha asemel keskenduti hoopis FIFA-le.

FIFA Ultimate Teamis on kasutajatel võimalik päris raha eest osta auhinnakaste, mille seest saab väärtuslikke kaarte. Samas on võimalik ka FIFA-t mängides teenida mänguraha, mille eest saab kasutaja soovitud kaarte osta. FIFA Ultimate Teami münte ja kontosid müüakse ka mustal turul.

Seega Kiievi lähedal Vinnõtsja linnas asunud hoonest leitud Playstationi konsoolid mängisid kogu aeg FIFA-t, teenisid FIFA münte ja nendega äritseti mustal turul. Konsoole kontrolliti arvuti ja veebirobotiga.

Ukrainas avastati laohoonest 3800 Playstation 4 konsooli
Ukrainas avastati laohoonest 3800 Playstation 4 konsooli Foto: SBU

FIFA müntide kaevandus varastas iga kuu viie kuni seitsme miljoni grivna ehk umbes 150 000 kuni 220 000 euro väärtuses elektrit. Kurjategijad olid elektrimõõdikuid muutnud nii, et need näitaksid tarbimist väiksemana. SBU pressiteates seisis, et selline tegevus põhjustas voolu kõikumist ja jättis osad inimesed elektrita. Kurjategijaid kahtlustatakse lisaks elektrile ka vee varastamises.

Lisaks konsoolidele ja arvutitele konfiskeerisid SBU töötajad üle 500 graafikakaardi, 50 protsessorit, telefone, mälupulki ning märkmikke.

Ukraina meedia spekuleeris, et 3800 konsooli ostmine läks maksma vähemalt 30 miljonit grivntat (940 000 eurot). Graafikakaartidele võidi kulutada üheksa miljonit grivnat (280 000 eurot). Kuna SBU pole uut infot PS4 ladu hallanud inimeste kohta avaldanud, siis pole teada, kui palju nad oma tegevusega võisid teenida.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles