NASA marsikulgur hakkab koguma kive, mis peaksid tulevikus jõudma Maale

tehnika.postimees.ee
Copy
Marsikulgur hakkab võtma punaselt planeedilt proove, mis tulevikus Maale tuuakse
Marsikulgur hakkab võtma punaselt planeedilt proove, mis tulevikus Maale tuuakse Foto: SCANPIX

NASA marsikulgur Perseverance hakkab lähiajal koguma kive, mis plaanitakse tulevase missiooniga punaselt planeedilt Maale tuua.

Kulgur liigub maandumispaigast lõuna poole, et siis alustada seal proovide võtmist. USA kosmoseagentuur selgitas pressiteates, et kividest võetud proovid annavad hea ülevaate piirkonna geoloogiast.

Protsess näeb välja nii, et kõigepealt pildistatakse kivid üles ja analüüsitakse neid. Seejärel puurib Perseverance kive, et saada kätte väikesed tükid, mille kulgur paneb anumasse, kus neid hoitakse.

Kui kõik läheb hästi, siis loodab NASA saata Marsile kosmoseaparaadi, mis punaselt planeedilt võetud proovid Maale toob. Kosmoseagentuur tahab saata järgmise missiooni Marsile 2026. aastaks, mis tähendab, et proovid jõuaksid Maale 2030.

NASA plaanib proovide võtmisega alustada kahe nädala pärast.

Perseverance maandus Marsil 18. veebruaril. Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud punast planeeti uurima.

Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. See on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles