Kaks komisjoni korraldavad tuumaenergia asjus energiagladiaatorite võitluse (3)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Copy
Vaade Soome Olkiluoto tuumajaama sisemusse 2017 aastal.
Vaade Soome Olkiluoto tuumajaama sisemusse 2017 aastal. Foto: STAFF
  • Majandus- ja keskkonnakomisjonide ees on tuumajaama rajamise teema
  • Komisjonide ees esinvad tuumajaama pooldajad ja vastased
  • Tuumajaama vastu on antud üle 1300 ja poolt veidi üle 100 hääle

Augustikuises vihmalõhnases teisipäevas leiab võrguavarustel aset tuumaenergia poolt ja selle vastu seisvate seltskondade heitlus kahe riigikogu komisjoni ees.  Majandus- ja keskkonnakomisjonid on enda ette digitaalsele areenile väitlema kutsunud Fermi Energia poolehoidjad, kelle ruuporiks on Lemmit Kaplinski ning roheliste tänase tuumajaamatehnoloogia vastaste võitlejad. Rohelisi on komisjonide esisel areenil esindamas teadaolevalt Peep Mardiste, Madis Vasser ja Valdur Lahtvee.
Postimees teeb sellest avalikust arutlust ka omapoolse blogi ja siit leiate ka otseülekande lingi.
 

3. augustil toimub Riigikogus keskkonna- ja majanduskomisjoni avalik ühisistung, kus arutatakse Erakonna Eestimaa Rohelised rahavaalgatuse veebi pandud tuumajaamavastast pöördumist, mis on kogunud üle 1300 toetushääle ning samas on kutsutud ka tuumajaama poolehoidjad, kelle petitsioonile on alla kirjutanud veidi üle 1000 inimese.
Komisjonid on lubanud ühist istungit veebs üle kanda ja veebiülekannet saab vaadata siit.
Postimees teeb sellest otseblogi.

Eestisse on võimalik tuumajaama rajamisega alustada, kui sellekohane riiklik otsus on tehtud.
Kui näiteks Soomes eeldab tuumajaama rajamine ulatuslikku arutelu ühiskonnas ja sealse parlamendi otsust, siis Eestis võib see toimuda üsna lihtsal moel: vaja on asjakohast riiklikku paneeringut ja võimalik, et vaid valituse asjakohast otsust. 
Täna on Eestis esialgu üks ettevõte, Fermi energia, milline on teada andnud oma soovist tuumajaama rajamisega algust teha. Ettevõte on algust teinud ulatusliku suhtekorralduse- ja propagandakavaga, et luua tuumaenergeetika suhtes soodsad hoiakud ühiskonda. Tuumajaama vastase petitsiooni algatanud rohelised kritiseerivadki seda plaani. 

Tänaseni pole teada, millist tehnoloogiat kavatsetakse kasutada. Fermi Energia alustas oma suhtekorralduskavaga mõne aasta eest ja teatas, et kavas on rajada uue ehk neljanda põlvkonna jaam. Täna on kaasanud Fermi Energia nii rahalisi vahendeid kui laiendanud aktsionäride ringi. Inimestele saadetavates propagandamaterjalides kõneleb ettevõte III+ põlvkonna moodulreaktorist.

Fermi omanikeringiga on liitunud ka Rootsi Vattenfall, milline on saanud just Saksamaal tuumajaamade töö lõpetamise tõttu (Vattenfallil oli seal osalus kolmes tuumajaamas) Saksa maksumaksjailt 1,48 miljardi euro suuruse kompensatsioonimakse. Nähtavalt soovivad nad jätkata tuumaenergeetikaga maades, mis pole selle suhtes teinud loobumisotsust.

Tuumajaama rajamiseks peab olema riigis eelnvalt käivitatud tuumaohutusega tegelev järelevalveasutus. Lahendada tuleb ka tuumajäätmete ohutu utiliseerimise küsimused.

III põlvkonna tuumajaamades tekkivad jäätmed on ohtlikud kümneid tuhandeid aastaid. Tuumajaamas kasutaud materjalid ei ole samas taaskasutatavad nende radioaktiivsuse tõttu ja seetõttu peab ka reaktorikomponendid samuti utiliseerima. Tuumajaama rajamise otsus riigi poolt tekitab maksumaksjatele märkimisväärseid kulutusi seotult järelevalvesüsteemi loomisega.

Täna ei oleks tuumajaamades toodetud elektrienergia hind enam erakorraliselt madal võrreldes näiteks tuulest ja päikesest muundatud elektrienergiaga.
​​
 

Tagasi üles