Bioreaktorid podisevad ja vaktsiinide valik laieneb (3)

Madis Metsis
, mikrobioloog
Copy
Hiina CoronaVac on mais ilmunud kliiniliste uuringute tulemuste järgi koroonaviirusega seotud suremust vähendanud 97 protsenti.
Hiina CoronaVac on mais ilmunud kliiniliste uuringute tulemuste järgi koroonaviirusega seotud suremust vähendanud 97 protsenti. Foto: Foto: Lillian Suwanrumpha

Ajal, mil Eestis süveneb veendumus, et Covidiga on asjad vaat et ühel pool ja et see vaktsineerimiseasi on nüüdseks mõnede jaoks isegi mõttetuks muutunud, sureb maailmas selle tõttu endiselt 10 000 inimest päevas.

Faktid näitavad, et kõrge vaktsineeritusega maades on suremus väga väike, vaatamata isegi igapäevaste uute nakkusjuhtude suhteliselt suurele arvule.

Nii Eestis kui ka paljudes arenenud riikides on vaktsiiniskepsis muutunud nähtavaks ja võib öelda, et isegi mõjusaks arusaamaks. Ausalt öeldes on selles ka omajagu tõtt sees. Pikalt on meile sisendatud, et vaktsiin ongi see «ime», mis meid päästab. Kui praegused vaktsiinid ilmusid silmapiirile, siis kiideti võimalust teha neile silmapilkselt uusi variante, et ära hoida uute tüvede leket. Tänaseks pole meil aga ühtegi tüvevastast vaktsiini, ka mitte superkangelastelt Modernas ja Pfizeris. Ja inimesed, kes on juba täiesti vaktsineeritud, haigestuvad siiski uuesti. Ja siis veel see «pikk Covid», millest kõik räägivad, aga keegi ikka suurt midagi ei tea.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles