Intsident kosmosejaamas: ootamatult tööle läinud mootor mõjutas ISSi rohkem kui algul arvati

tehnika.postimees.ee
Copy
Nauka moodul rahvusvahelises kosmosejaamas
Nauka moodul rahvusvahelises kosmosejaamas Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal rahvusvahelise kosmosejaamaga (ISS) põkkunud Vene teadusmooduli mootorid hakkasid ootamatult tööle ja lükkasid ISSi rohkem paigast, kui algul arvati.

29. juulil aset leidnud intsident nihutas algse info järgi 109-meetrist kosmosejaama asendit 45 kraadi võrra. NASA lennujuht Zebulon Scoville avaldas aga, et ISSi asend muutus 540 kraadi võrra ehk kosmosejaam tegi poolteist pööret ja jäi lõpuks tagurpidi, kirjutab Euronews.

Seejärel lükkasid mooduli Zvezda ja kaubalaeva Progress tõukurmootorid ISSi jälle paika.

USA kosmoseagentuuri teatel näitas hilisem analüüs, et teadusmooduli Nauka tööle hakanud mootorid mõjutasid ISSi rohkem kui algul arvati. Scoville ütles, et see oli esimene kord kui ta pidi välja kuulutama kosmosejaama eriolukorra.

Suhtlus ISSi meeskonnaga kadus kahel korral lühikesteks perioodideks. USA ja Vene ametnike sõnul aga polnud ükski kosmosejaama pardal viibinud seitsmest meeskonnaliikmest ohus. Kosmosejaama on pärast intsidenti kontrollitud ja seni teadaolevalt pole midagi kahjustada saanud.

Roskosmos teatas eelmisel nädalal, et Nauka mootorid hakkasid tööle tarkvaravea tõttu. Nauka moodul on 13 meetrit pikk ja kaalub 20 tonni. Kosmonaudid hakkavad seda kasutama eksperimentide tegemiseks ja kauba hoiustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles