Riik tahab mobiil-ID asemel kasutusele võtta SIM-kaardi vaba lahenduse (4)

BNS
Copy
Digiallkiri andmine mobiil-IDga.
Digiallkiri andmine mobiil-IDga. Foto: Mihkel Maripuu

Riik otsib hankega uut mobiilse isikutuvastuse pakkujat ja kuigi mobiil-ID esialgu ei kao, siis tõenäoliselt see uuel aastal riikliku lahendusena ei jätka, kirjutab rahvusringhääling (ERR).

Nimelt loodab riik nimelt leida uue teenuse, mis ei ole SIM-kaardi põhine. Praeguste lahenduste, mobiil-ID, Smart-ID ja ID-kaardi kõrvale tuleb tõenäoliselt uus ja riigi poolt toetatud lahendus. Põhiline sisu jääb uuel lahendusel samaks – ka sellega saab end autentida, logida sisse teenustesse ja anda digiallkirja.

Algselt pidi riik uue mobiilse elektroonilise identiteedi teenuse võtma kasutusele tuleva aasta jaanuarist, riigihanke protsess on aga plaanitust rohkem aega võtnud ja pakkumisteni loodetakse jõuda septembri teisel poolel. Praegu osalevad mobiil-ID ja Smart-ID looja SK ID Solutions ning Belgia ettevõte Belgian Mobile ID.

«Uus lahendus peaks toimima järgmise aasta 1. juulist,» rääkis riigi infosüsteemi ameti (RIA) peadirektori asetäitja Margus Arm ERR-ile.

See, kas uus teenus on lõpptarbija jaoks tasuta või tasuline nagu mobiil-ID, on hankes lahtine ehk sõltub pakkumisest.

Lisaks toetab riik mobiil-ID-d edasi veel viis aastat pärast lepingu lõppemist ehk teenuse kasutaja lähiajal selle kadumist kartma ei pea.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles