NASA marsikulguril tekkis probleem punaselt planeedilt oluliste proovide võtmisel

tehnika.postimees.ee
Copy
Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu
Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu Foto: SCANPIX

NASA marsikulgur Perseverance pidi eelmisel nädalal korjama esimesed kivid punaselt planeedilt, mis plaanitakse tulevikus Maale tuua, kuid katse ebaõnnestus.

Kulgur puuris 6. augustil Marsi pinnasesse augu ja pidi proovi võtma, kuid Perseverance'i Maale saadetud andmetest selgus, et kivide korjamine ei õnnestunud teadmata põhjusel, vahendab Science Alert.

NASA teadusprogrammide juhi Thomas Zurbucheni sõnul loodeti kosmoseagentuuris, et proovi võtmine õnnestub esimese korraga, aga läks teisiti. Ta usub aga, et NASA meeskond suudab lahenduse leida.

Proovide kogumine võtab aega umbes 11 päeva. Teadlased loodavad, et kividest võetud proovid annavad hea ülevaate Marsi geoloogiast.

Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu
Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu Foto: Scanpix

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis loodab NASA saata Marsile kosmoseaparaadi, mis punaselt planeedilt võetud proovid Maale toob. Kosmoseagentuur tahab saata järgmise missiooni Marsile 2026. aastaks, mis tähendab, et proovid jõuaksid Maale 2030.

Perseverance maandus Marsil 18. veebruaril. Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud punast planeeti uurima. Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. See on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles