Koroonatõend ⟩ Miks ei saa digitõendit ja HOIA rakendust omavahel siduda? (2)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
HOIA rakendus.
HOIA rakendus. Foto: Konstantin Sednev

Sellest nädalast tuleb paljudes asutustes nakkusohutuse tõendamiseks ette näidata digitõend. Tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) küll kaalus, kas tõendit saaks mugavalt siduda ka Eesti HOIA mobiilirakendusega, kuid tõdes, et privaatsuspoliitika seda siiski ei võimalda. 

«Eestis on seda võimalust kaalutud ning ka sellega kaasnevaid võimalusi ja riske analüüsitud,» kinnitas TEHIKu kommunikatsioonijuht Karilin Engelbrecht. Mõned riigid on tema sõnul selle lahenduse juba ka kasutusele võtnud – näiteks Iirimaa ja Saksamaa, kes said selleks vastava Google'i ja Apple'i eriloa. 

Samas nendib Engelbrecht, et nimetatud riigid peavad oma pakutud lahendused 2022. aastaks siiski ümber tegema, sest need ei ühti digihiidude range privaatsuspoliitikaga. Samas tugineb suur osa HOIA-taolistest mobiilirakendustest just sellele privaatsuspoliitikale. 

«Praegu ei ole HOIA arendajad seda meelt, et neid tingimusi oleks võimalik sel viisil muuta, et inimesed saaksid rakendusse lisaks laadida ka oma terviseandmeid sisaldavad Covid-19 tõendid,» sõnas ta ja lisas, et rakenduse esmaseks funktsiooniks on endiselt olla privaatsust austav rakendus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles