Twitter premeeris tudengit, kes paljastas, et platvormi algoritm eelistas heledama nahaga inimeste nägusid (5)

tehnika.postimees.ee
Copy
Twitteri logo
Twitteri logo Foto: SCANPIX

Twitteri fotode kadreerimise algoritm eelistab noori, kõhnemaid ja heledama nahaga nägusid, paljastas uurimine.

Ettevõte maksis 3500 dollari (2981 euro) suuruse preemia Šveitsi EPFLi ülikooli tudengile Bogdan Kulynychile, kes näitas, kuidas algoritm on kallutatud. Twitteri foto kadreerimise algoritm keskendub pildi kõige huvitavamale osale ja kuvab seda eelvaates, kirjutab The Guardian.

Kulynych kasutas arvutiga loodud nägusid, millel olid väikesed erinevused, et näha, millistele Twitteri algoritm keskendub. Näod olid üldiselt väga sarnased, aga nende nahatoon, kuju ja vanus erines veidi. Algoritm keskendus alati noormatele, kõhnematele ja heledama nahatooniga nägudele.

Twitteri algoritm sai kriitikat juba eelmisel aastal, kui kasutajad märkasid, et see eelistab valge nahavärviga inimesi. Ettevõte vabandas, kuid lisas, et nende katsetes polnud näha kallutatust. Hilisem Twitteri enda uurimine paljastas, et algoritm eelistab veidi valgete inimeste ja naiste nägusid.

Seejärel pakkus ettevõte preemiat inimesele, kes suudab tõestada, et Twitteri algoritm võib anda negatiivseid tulemusi.

Kulynych ütles, et tal on preemia osas vastakad tunded. «Kahjulik tehnoloogia pole sageli kogemata kahjulik, vaid see on nii loodud. See juhtub olukorras, kus kasutusaktiivsust ja kasumit peetakse muust olulisemaks,» sõnas ta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles