NASA selgitas välja, miks marsikulguril proovi võtmine ebaõnnestus: süüdi on kivi (2)

tehnika.postimees.ee
Copy
Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu
Perseverance puuris proovi võtmiseks Marsi pinnasesse augu Foto: SCANPIX

NASA jõudis jälile põhjusele, miks marsikuguril ei õnnestunud eelmisel nädalal punasel planeedil pinnasest proovi võtta ja süüdi on liiga pehme kivi.

Kulgur Perseverance pidi eelmisel nädalal korjama esimesed kivid punaselt planeedilt, mis plaanitakse tulevikus Maale tuua, kuid katse ebaõnnestus. Perseverance puuris edukalt Marsi pinnasesse kaheksa sentimeetri sügavuse augu, kuid proovi hoiustamiseks mõeldud anum oli teadlaste üllatuseks tühi, kirjutab AP.

NASA insenerid selgitasid nüüd välja, et tegemist oli kiviga, mis ei olnud proovi võtmiseks piisavalt kõva. Seega liigub kulgur edasi ja üritab järgmises kohas kive koguda. Kulgur peaks järgmisse paika jõudma septembris.

Perseverance’i proovi kogumise projekti juhtiv insener Louise Jandura kommenteeris, et kulguri ja kopter Ingenuity tehtud fotode kohaselt on uues piirkonnas settekivim proovi võtmiseks parem. «Aparaat töötas nii nagu pidi, aga kivi ei teinud seekord koostööd,» ütles Jandura. «See tuletab taas meelde, milline uurimistegevus meil käsil on. Ükskõik kui palju ka ei valmistu, tulemus pole kunagi garanteeritud.»

Proovide võtmiseks oli esialgu plaanitud 11 päeva. Teadlased loodavad, et kividest võetud proovid annavad hea ülevaate Marsi geoloogiast.

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis loodab NASA saata Marsile kosmoseaparaadi, mis punaselt planeedilt võetud proovid Maale toob. Kosmoseagentuur tahab saata järgmise missiooni Marsile 2026. aastaks, mis tähendab, et proovid jõuaksid Maale 2030.

Perseverance maandus Marsil 18. veebruaril. Tegemist on viienda kulguriga, mille NASA on lähetanud punast planeeti uurima. Perseverance on eelmise kulguri Curiosity täiendatud versioon. See on kiirem ja tugevamate ratastega, tema arvutivõimsus on suurem ning ta suudab liikuda iseseisvalt 200 meetrit päevas.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles