Paljassaare reoveepuhastusjaamas käivitatakse uus mehaaniline puhastusetapp

tehnika.postimees.ee
Copy
Paljasaare reoveepuhastusjaam (2018)

Paljassaare Wastewater Treatment Plant
FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA
Paljasaare reoveepuhastusjaam (2018) Paljassaare Wastewater Treatment Plant FOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA Foto: Sander Ilvest

Tallinna Vesi jõudis lõpule kümnendi suurima projektiga, mille käigus uuendati Paljassaare reoveepuhastusjaamas kõige esimese ja tähtsama ehk mehaanilise puhastusetapi rajatisi ja seadmeid.

Tallinna Vee tegevjuhi Aleksandr Timofejevi sõnul tagavad reoveepuhastusjaama uued kaasaegsed seadmed pealinlastele töökindlama ja tõhusama reoveepuhastuse. «Eelkonstrueerimise käigus rajati uued liivaeraldusbasseinid ja nendega kaasnevad rajatised ning ajakohastati tehnoloogilisi seadmeid. Ehitati uued sisse- ja väljavoolukanalid, rasvamahutid koos biofiltriga ja möödavool võrehoonest. See võimaldab hoida merre suunatava heitvee kvaliteeti väga heal tasemel ning hoida Läänemerd puhtamana,» selgitas Timofejev.

See on ettevõtte viimase kümnendi suurim investeering, millele kulus 7,8 miljonit eurot. Projekti teostasid RVT Ehitus ja Mapri Ehitus. 

Mehaaniline puhastus on reovee puhastamise esimene etapp, mille käigus eemaldatakse jaama sisenevast reoveest suurem praht, liiv ja muud füüsilised osakesed. Reovesi jõuab sinna peapumplast survetorustike abil. Mehaanilises puhastusetapis liigub reovesi kõigepealt läbi võrede, mille abil võetakse välja praht, ja suundub edasi liivapüünistesse, kus eemaldatakse liiv. Seejärel jõuab vesi eelsetititesse, mis lõpetab mehaanilise puhastusetapi.

Uued liivapüünised võimaldavad liiva eraldada efektiivsemalt, mis mõjub hästi kogu puhastusprotsessile. Varem eemaldati rasv veepinnalt käsitsi, nüüd toimub see automaatselt. Koos rasvamahutiga rajati õhufilter ebameeldiva lõhna vähendamiseks ja kaeti olemasolevad liivapüünised katteplaatidega, mis parandab välisõhu kvaliteeti.

Paljassaare reoveepuhastusjaam teenindab üle 450 000 inimese pealinnas ja lähivaldades. Iga päev puhastatakse reoveepuhastusjaamas 130 000 m³ reovett.

Reoveepuhastusjaamas töödeldakse reovett kolmes etapis, et reoveest saaks kõigile nõuetele vastav heitvesi, mille võib merre suunata. Reovee puhtusel on otsene mõju Läänemerre suunatava vee kvaliteedi väga heal tasemel püsimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles