Elekter vee abil salve ja voolu hind alla (25)

Peep Siitam
, Energisalv OÜ juhataja
Copy
Leedus Kruonises paiknev hüdropumpjaam - 103,5 meetrise kõrguste vahega opereeriv pumpsalvesti. Ülemises reservuaaris on 48 miljonit kuupmeetrit vett. 1998. aastal valminud energiasalvesti suudab tagada 900 MW elektrivõimsuse 12 tunniks.
Leedus Kruonises paiknev hüdropumpjaam - 103,5 meetrise kõrguste vahega opereeriv pumpsalvesti. Ülemises reservuaaris on 48 miljonit kuupmeetrit vett. 1998. aastal valminud energiasalvesti suudab tagada 900 MW elektrivõimsuse 12 tunniks. Foto: Saulelis Cc By-sa 3.0 Litsentsi Alusel Wikipedia

Voolav ja eri kõrguste vahel langev vesi on olnud ajalooliselt levinud ja vägagi lihtne tehnika, millesse energiat salvestada ja seda siis vajadusel vabastada. Varem on piisanud tammi ehitamisest ja selle taha vee paisutamisest – tegemist on olnud päikeseenergia kaudse salvestiga.

Jõed kosuvad ju enamjaolt sademeveest ning sademed omakorda on veeringluse loomulik osa. Muidugi hoiab kõike seda liikumises Maale langev päisesekiirgus. Pumpsalvestites on vesi see, mida pumbatakse kõrgemale tasemele. Kas siis tammi taha või merre tagasi, nagu Paldiskisse kavandatava salvestusrajatise puhul.

Hüdrosalvestid on keskkonnasäästlikud

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles